Kultúra

A tévében: a régi dicsőség újra ragyog

Dél felmegy Északra nyerni, Ledger utolsó filmjében, Hebpurn vak, Grencsó szabad, egy Bourne pedig a valóságban is Bourne.

Ilyen is rég volt (pl. 1987-ben, Maradona tündöklésekor): a milánói meccsen most nem az Internazionale az esélyesebb, hanem a feltámadó, az uruguayi Cavanival gólerőssé lett Napoli. Ennek ok, jele, magyarázata látható a tabellán is: a nemrég edzőt cserélt Internazionale a 16. négy forduló után (szégyenszemre a Novara csapatától is kikaptak), míg a Nápoly csapata a 6. – egy jó meccs tehát nagy hagyományokkal igazi rangadó 20:15-től a Digi Sporton: Internazionale-Napoli.

Ha egy film elmondhatja magáról, hogy Heath Ledger utolsó filmje, máris figyelmet érdemel. Hs ezt a filmet történetesen Terry Gilliam rendezte, ez a figyelem még nagyobb lesz, hisz ha valaki, ő képes azzal a ténnyel kezdeni valamit, hogy Ledger a forgatás közben elment. Kezdett is, Tony karakterét négy kitűnő színész alakítja végül (Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell ugtrott még be). Az egész kitűnően illik az egész filmbe, mintha így lett volna kitalálva – Gilliam filmjeitől nem áll távol az efféle formabontás. A történet is remek, mint ahogy a főszereplő Christopher Plummer is igazi Dr. Parnasszus – irány a fantázia birodalma 20:15-től, m1, Dr. Parnasszus és a képzelet birodalma.

Gyerekként láttam még Terence Young filmjét, de emlékszem máig a vérfagyasztó hangulatára. Bűnözők törnek be egy házba, ahol egy vak nő tartózkodik épp egyedül – a kiszolgáltatottság eme többszöröse óriási színészi játékkal párosul (még ha Audrey Hepburn annak idején olyan kontakt lencséket is viselt a forgatáson, melyek ténylegesen akadályozták a látásban). Vele és Alan Arkinnal látható tehát az 1967-es Várj, míg sötét lesz a Duna TV-n 21:00-tól. 

Vannak zenészek, akikről többet mond el egy koncertjük, mint sok órányi portréfilm. Grencsó István is ilyen, és ez így van jól, de ettől még nem lesz érdektelen egy cseppet sem az őt bemutató Szabad vagyok című alkotás. Főleg azért nem, mert rengeteg zene hallható benne – de azért sem, mert átsugárzik az az autonómia és érzékenység, ami Grencsóra jellemző. 21:50, Duna II. Autonómia

Az Igaz legendák című ismeretterjesztő sorozat azt mutatja be, hogy puszta kitalációnak tűnő figurák, karakterek valós előképekkel büszkélkedhetnek. A Matt Damon alakította Bourne akciódús CIA-ügynök is rendelkezik egy boldog őssel – őt mutatja be a mai epizód 23:55-től a Spektrumon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik