Kultúra

A tévében: akik túlélték, és akik nem

Cunamit, 20 év aktív politizálást, gettózsarolást túl lehet élni, sok mást nem, amiről pl. a dinoszauruszok fognak ma mesélni kicsit.

Az életben sok helyzet van, amit csoda túlélni, egy 39 méter magas hullámot, mely egy 9-es erősségű földrengés után érkezik több száz kilométer hosszan, majd miután több száz méter mélyen beönt a szárazföldre, vagy ott maradván fojtja meg az élőket, vagy visszahúzódva szippantja a tengerbe – ezt túlélni tehát nem ugyanaz, mint ha valaki elránt egy száguldó autó elől. Az idei, Japán történetében legnagyobb földrengést és az azt követő cunamit túlélők beszélnek arról amit láttak, hallottak, tapasztaltak, és eddig nem látott felvételeket is megoszt A cunami című dokumentumfilm 18:55-től a Duna TV-n.

Markó Béla volt már sátán, románbarát, hazaáruló, de egyet nehéz tagadni, hogy az RMDSZ élén 18 évig álló elnök gyanús politikai páriából kormányképes, sőt olykor királycsináló pártot csinált, magyar minisztereket adott a román politikai életnek, ezáltal a feszült, ellenséges román-magyar viszonyt is enyhíteni tudta. De milyen ember a költő, politikus Markó? Az erdélyi macska című portréfilmben megismerhetjük egy kicsit közelebbről a 2011 elején nyugdíjba vonult elnököt, aki állítása szerint olyan, mint a címbéli állat: nem a gazdához, a házhoz kötődik. 19:35, Duna II Autonómia.

Mi az: kis korában szinte aranyos, apró jószág, kifejlett állatként az állatvilág valaha volt legbrutálisabb ragadozója? Ez bizony a Tyrannosaurus Rex, a zsarnokgyík. 13 méter hosszú, 5-7 tonnás dögök voltak valamikor 65-68 millió évvel ezelőtt éltek, és elképzelhető, hogy dögevők voltak (sőt, kannibálok), de ez nem biztos, meg különben is, egy zsarnok nem lehet dögevő. A fajtól származó eddigi legnagyobb fog, amit felelltek a tudósok, 30 centi hosszú… Most más tudósok, preparátorok és zsarnokgyk-szakértők a meglévő leletekből megpróbáltak egy élethű(en) mozgó modellt megalkotni, hogy lássuk, milyen is volt a valaha volt legnagyobb (aki nem Mohammad Ali ezek szerint). A T. Rex feltámasztása, 21:20, spektrum.

Hip-hop kungfu akciófilm, azaz gettósárgaövesek, ha találkoznak. Andrzej Bartkowiak operatőr már minden akciófilmen túl volt, ezért Joel Silver producerrel megalkották a fenti máfajt, aminek a harmadik képviselője a Bölcsőd lesz a koporsód című film. A magyar cím kissé fura, az angol a bölcsőtől a koporsóig mondásra utal, azaz ha valami a legelejétől a végéig, életre szólóan tart – nem pedig gyerekgyilkosságra. Na mindegy, a lényeg, hogy a gettó egyik tolvajának elrabolják a lányát, és az elkövetők egy különleges gyémántot kérnek váltságdíjba, amit előbb el kéne lopni. Ám persze a vagány tolvaj sem ül ölbe tett kézzel. Ennek hatására sok verekedés és akciójelenet lesz, amit DMX és az idősödő Jet Li részvételei is jelez. 22:10, RTL Klub

Egészen elképesztő öltettel operál a Véres munka című film: egy szívtranszplantáción átesett, nyugdíjas FBI-ugynök (Clint Eastwood, aki a rendező is) felkérést kap egy gyilkosság felderítésére, amit elhárítana, de kiderül, hogy az áldozat, hogy úgy mondjam, közel állt a szívéhez, az újhoz, ha értik, mire gondolok. Hogy ebből mi lesz, Jeff Danielsszel és Anjelica Hustonnal a két oldalon, nem tudom, de érdekes lesz, az biztos. 22:15, Viasat3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik