Kultúra

Levetítették az egyik legkorábbi Hitchcock-filmet

A The White Shadow című alkotást két Hitchcock-színész jelenlétében mutatták be az Amerikai Filmakadémia díszvetítésén.

A vetítésen megjelent az Észak-északnyugat című filmben szereplő Eva Marie Saint és egy másik Hitchcock-alkotás, a Szabotőr sztárja, Norman Lloyd is. A bemutatón azonban nemcsak színészek és műélvezők vettek részt, hanem az Új-Zélandi Filmarchívum szakértői is: tőlük származik ugyanis az 1924-es film.

A tekercsek a 90-es években kerültek az archívumba, ezután bukkant rájuk a Nemzeti Filmmegőrzési Alapítvány munkatársa és hosszadalmas kutatómunkával sikerült kétséget kizáróan azonosítania a filmet. A produkció hattekercses lehetett, ám csupán az első három van meg, ezért a díszbemutatón is ennyit láthatott belőle a közönség.

A melodráma főszerepében Betty Compson tűnik fel, aki különböző természetű ikertestvéreket alakít. Egyikükbe, az Európába utazó Nancybe beleszeret egy amerikai művésznövendék. A lány azonban eltűnik, és fájdalomtól sújtott apja útra kel, hogy megkeresse. A némafilm ezen a ponton ér véget – a befejezés várat magára, amíg meg nem kerülnek a hiányzó tekercsek.

Bár Hitchcock írta a film forgatókönyvét, tervezte a díszleteket, ő volt a vágó, de csak asszisztense volt a film rendezőjének, Graham Cuttsnak, aki szakmai féltékenységgel tekintett a feltörekvő alkotóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik