Kultúra

A tévében: esti F-1-es futam, Jancsó, tíz csapás

Alkonyodik: esti körözés Szingapúrban, Mátyás meghal, kitör a tíz csapás és még a szamuráj is alkonyati (Kornél pedig Esti) - ma érzékeny tévéműsorokat láthatunk.

Esti futam következik a Forma-1-ben, mely nekünk azonban ebédidőre esik. A Szingapúri Nagydíj idén negyedszerre készül elrajtolni, és az eddigi háromból kettőt Alonso nyert – vajon így lesz-e most is, vagy Vettel és a Red Bull learatják a vacsora utáni futam babérjait is? 13:35, RTL Klub.

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb, külföldön is elismert filmese ezzel az alkotásával is aratott, számtalan neves fesztiválról hoztt el díjakat – itt lenne az ideje, hogy végre megcsinálhassa Tegnap című első nagyjátékfilmjét is. Kenyeres Bálint ugyanis a kisjátékfilmes mezőnyből magasodott ki, s ma a legutolsó filmjét, a 15 perces A repülés történetét láthatjuk 15:35-től a Duna TV-n – megéri tán megszakítani kicsit a Forma-1-et miatta.

Ha Kenyeres a jövő, akkor Jancsó a múlt, a közelmúlt és még bizony valamennyire a jelen is. Agg rendezőnk – egyike a legfiatalabbaknak – legutolsó filmje Mátyás király és az ország viszonyának problémáival foglalkozott. Az Oda az igazság! szereplői közt Rózsa Gyurit és Daniel Olbrychskit ugyanúgy megmegtaláljuk, mint a 90-es évek Jancsó-filmjeinek elmaradhatatlan Kapa-Pepe kettősét. 22:30, m1.

Nem maradhatunk horror nélkül a hétvégén, ezért ma egy misztikusat fogunk megnézni Hillary Swankkel a főszerepben. A tíz csapást a rendező Vágó Istvánnak ajánlotta: a főhős egy szkeptikus, a babonák és transzcendencia ellen harcoló tudós, aki egy kisvárosba indul, ahol állítólag megismétlődik a bibliai tíz csapás. A ráció diadalát learatni igyekvő tudós azonban gondba kerül. 0:00, Cool.

Végül egy szép japán történet: Az alkonyat harcosa Jamada Jódzsi 2002-es filmje, szerelmi dráma, nem is mondanék többet róla, mint hogy a Rotten Tomatoes értékelői szerint 99%-os, a Metacriticen 82 pontos (100-ból) – igazi nosztalgikus, költői történet. Megéri fennmaradni rá, illetve rögzíteni videjómagnóval: 0:40, TV2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik