Kultúra

Péntektől kapható a Nobel-díjas magyar író naplója

Kertész Imre 2001 és 2003 között írt 240 oldalas naplója Mentés másként címmel jelenik meg.

A kötetben az író arról az időszakról ír, amikor eldöntötte, hogy Budapestről Berlinbe költözik, és amikor – 2002 őszén – megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Kertész Imre ebben az időszakban próbálta meg befejezni Felszámolás című regényét is.

“Valóban egy naplóról van szó, tele személyes reflexióval. Az olvasó megtudhatja például, hogy miért tért át Kertész Imre a számítógépen való írásra” – mondta el Péczely Dóra, a könyvet megjelentető Magvető Kiadó főszerkesztője.

Kertész Imre sokat ír az olvasmányélményeiről, például véleményt mond Kundera regényeiről, és a több helyen felbukkan Franz Kafka neve is. Naplójában az író kitér egy Pilinszky-lemezre, amelyet szívesen hallgat, reagál a közéleti és világpolitikai eseményekre (például a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra), és a kelet-európai demokráciák jövőjéről, jelenéről is leírja gondolatait. A kötetből kiderül, hogy amikor a Sorstalanságból Koltai Lajos filmet készített, Kertész Imre mindennap tizenkét órát dolgozott a forgatókönyvön.

Péczely Dóra a könyv kapcsán azt tartja a legfontosabbnak, hogy az író folyamatosan az életről, az ember mibenlétéről, a zsidóságról és Auschwitzról elmélkedik benne. “Az élet tévedés, amelyet a halál sem hoz helyre” – idézte Kertész Imre egyik ilyen szentenciáját.

A napló árulkodik arról is, hogyan élte meg Kertész Imre a Nobel-díj körüli világszenzációt, mit látott és mit álmodott, mi a véleménye az ezredforduló politikai káoszáról, és hogy “miképpen menthető másként a szabadság és a személyiség”.

A könyv szeptember 23-án kerül a boltokba, a hivatalos bemutatót a tervek szerint október 18-án tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik