Kultúra

Az SMS-ezés fejleszti a költői érzéket

Nem más, mint a brit udvari költő állítja ezt. Szerinte az üzengetés és a közösségi site-ok segítenek tökéletesíteni a gyerekek költői vénáját.

Az 55 éves Carol Ann Duffy szerint a netezés és a telefonüzenetek segítenek a tizenéveseknek letisztázni a gondolataikat. Duffy 2009 óta tölti be az udvari költő tisztét, és bár híres arról, hogy nem túl tekintélytisztelő, ő az első nő – és az első skót -, aki elnyerte a “felséges” megbízást. Nagy-Britanniában annyira elismert, hogy Shakespeare után őt tanulják legtöbbet a brit középiskolákban.

A költőnő véleménye szöges ellentétben áll sok oktatási szakértő véleményével, akik szerint a “netnemzedék” megöli a modern nyelvet. Duffy szerint viszont a rövidített-tömörített világhálós szóhasználat a nyelv érzékelésének tökéletesedése, egy módja annak, miként lehet “többet mondani kevesebbel”.

“Kevesebbet olvasunk, mint korábban, és sok fiatal sok időt tölt netezéssel a közösségi oldalakon. A vers pedig éppen az az irodalmi műfaj, amely – egyszerűen tömörsége okán – a legjobban befogadható. Egyre határozottabban gondolom, hogy éppen a költészet az az irodalmi forma, mely majd a legtovább él” – idézte a költőt a The Daily Telegraph című brit lap.

Udvari költője Oroszlánszívű Richardtól kezdve minden angol királynak volt, de az udvari költő (Poet Laureate) címet csak a 18. században hozták létre, hogy versben örökítse meg a fenségek érdemeit. Míg régen a kinevezés időtartama nem volt időhöz kötve, Tony Blair miniszterelnök bevezette a tíz évig tartó szolgálatot.

A megbízatással évi 5000 font honorárium, valamint 600 palack sherry jár, az utóbbit az udvari költő a spanyol Sherry Intézettől kapja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik