Kultúra

Pásztorok és pásztorkutyások versenye Hortobágyon

A vasárnapi országos bajnokságot megelőző minősítő versenyekkel szombaton megkezdődött a Hortobágyon a helyi pásztorok és a magyar hagyományőrző pásztorkutyások kétnapos találkozója.

A hagyományőrző programot harmadszor rendezi meg a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrzős és Sport Egyesület a Kilenclyukú híd lábánál – mondta el Skobrák Ferenc, az egyesület elnöke.

Előbb csak amatőr pásztorkutyásoknak rendeztek versenyeket, ezekbe három éve egy-két hortobágyi pásztor is bekapcsolódott, az idei találkozón pedig az amatőr kutyatartók mellett már több mint húsz hortobágyi pásztor is bemutatja kutyája tudását – ismertette az elnök, hozzátéve, hogy a kutyák gazdái maguk is őrzik a hagyományokat viseletükben, felszerelésükben egyaránt.

A terelőversenyen a kutyáknak merinói juhnyájat kell terelniük a Kilenclyukú hídnál, majd őrző-védő és munkakutyák versenyére kerül sor. A találkozó keretében ösztönpróbát is tartanak a kutyáknak: azt fürkészik, hogy azok a pásztorkutyák, amelyek még soha nem találkoztak nyájjal, ösztönösen hogyan viselkednek, amikor a terelni való állatok közelébe kerülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik