Kultúra

Pót pasi [filmpremier]

A saját különlegességében tetszelgő szellemességnél csak egy unalmasabb dolog van: az efféle szellemesség nyomában keletkező hatalmas öntudat.

Ez pedig nem hiányzik Shari Springer Berman és Robert Pulcini (Sikersztori, Egy bébiszitter naplója) friss filmjéből, amelynek középpontjában ilyen mérhetetlenül különlegesen érdekes, ilyen csodálatra méltóan izgalmasan eredeti egyéniségek – mit egyéniségek? EGYÉNISÉGEK – állnak. Egyikük egy (különösen a szexualitás terén) ókonzervatív nézeteket valló eszkort férfiú (vagy hogy is nevezzük azt a, khm, szolgáltatást, amelyet idősödő, sőt vénülő, sőt kifejezetten hajlott korú, ám szerfelett tehetős hölgyeknek nyújt egy snájdig „kísérő”). Semmi szex, csak perverzió. Másikuk az ő albérlője, a „kísérői” babérokról álmodozó, ugyanakkor a női fehérneműk viselése iránt is leküzdhetetlen vágyat érző ifjú írójelölt, aki tetejébe még mindeközben a húszas évek világába is szereti képzelni magát, hogy életét egy Fitzgerald-regény figurájaként élje meg. Mindebből a sok furcsa extravaganciából talán kibontakozhatna valami emberi sors is. Az identitáskeresés, az öregedéssel való szembenézés drámája vagy komédiája például (hisz az angol címben említett „extra man” sem fiatal már). Ám inkább a szokott közhelyeket kapjuk a szokatlan viselkedésű, bohém és bohókás, ám különcködésébe voltaképpen hallatlan nagy élettapasztalatát tömörítő idősebb férfi és az ő ábrándos famulusának beavatástörténetéről.

Az ifjú titán szerepében a kiváló Paul Dano kissé belassult tanítvány, Kevin Kline pedig, mint idősödő sármőr és szőrehullott agg oroszlán, nagy színészi odaadást tanúsítanak, hogy valahogy élettel töltsék meg a divatos (egy HBO-s sorozat mindeneseként befutott) Jonathan Ames által írott extrém karaktereket. Katie Holmesra egyszerűbb feladat hárul: a kedves mosolygást és az értetlen grimaszolást megoldja.

A magyar címadás a hagyományosan ostoba hazai hagyományokat követi, amikor elkövetői minden áron valami szellemességgel próbálják feldobni a nem kellően érdekesnek vélt eredeti címet. Semmi „pót” nincs a filmben, de pláne semmi „pasi” – már ha beszél magyar az illető, aki ad cím neki film.

Ajánljuk: azoknak, akik szeretik a Velvet Underground régi híres slágerét, a Sunday Morningot. Elhangzik a filmben; legjobb becsukott szemmel hallgatni.

Nem ajánljuk: azoknak, akiknek az említett szám otthon is megvan valamilyen hordozón. Akkor be sem kell csukni a szemüket.

TPP

The Extra Man – színes, amerikai-francia vígjáték, 2010. Rendezte: Shari Springer Berman, Robert Pulcini. Szereplők: Kevin Kline(Henry), Paul Dano (Louis), Katie Holmes (Mary Powell), John Leighton (Valet),  Victoria Barabas (Daisy), John C. Reilly (Gershon). 108 perc. Forgalmazó: Cinetel Kft.

Hazai bemutató: szeptember 15.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik