Kultúra

Átköltöztetnék a Meghökkentő mesék írójának kunyhóját

A gyerekek és felnőttek között egyaránt népszerű Roald Dahl családja kampányt indított az író alkotásra használt kerti kunyhójának megmentéséért.

A 74 esztendős korában, 1990-ben elhunyt, kalandos életű író családja azt reméli, hogy sikerül összegyűjteni azt a félmillió fontot, ami az írói szentély átköltöztetéséhez szükséges. A kis házikót, amely Dahl egykori falusi házának hátsó kertjében állt, a közeli Roald Dahl Múzeumba szeretnék átvinni.

A Meghökkentő mesék, illetve számos ifjúsági könyv (Karcsi és a csokoládégyár, Karcsi és a Nagy Üveglift) szerzője a Londontól északnyugatra fekvő Great Missendenben élt, és házából harminc éven át minden nap átvonult az ötvenes években épült téglaépítésű kunyhóba dolgozni. A kerti lakba rajta kívül senki sem tehette be a lábát.

Az írói szentélyt manapság is megnézhetik az érdeklődők, de csak kívülről. A család tervei szerint – ha az ehhez szükséges pénzt sikerül összegyűjteni – a múzeumban rekonstruálnák a leromlott állapotú épület belső terét, és Dahl alkotói műhelye 2012 márciusától lenne látogatható.

Az író annak idején “az én kis fészkemnek” nevezte a lakot, amelyben széke és íróasztala állt. A berendezést eklektikus tárgyak szeszélyes gyűjteménye egészítette ki, többek között saját csípőcsontjának egy darabja.

Egyes vélemények szerint az író regényei után származó jogdíjaknak fedezniük kellene a felmerült költségeket, ezért helytelen az adófizetők pénzére apellálni ebben az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik