Kultúra

Visszavonta legvitatottabb mondatát Kertész Ákos

Korábban a kormány Kossuth-díjának visszavonásával fenyegette meg az írót, amennyiben kijelentéséért nem kér bocsánatot.

Kertész Ákos közleményben vonta vissza az augusztus 29-én az Amerikai Magyar Népszavában megjelent írásának egyik – valószínűleg legvitatottabb – mondatát.

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt, Kossuth-díjas író, dramaturg nyílt levelét követően a Jobbik tiltakozásán túl Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy amennyiben Kertész nem kér bocsánatot elfogadhatatlan és védhetetlen írásáért, “a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra”.

Kertész Ákos a Klubrádióban elhangzó nyilatkozatában ez szerepel: “Az Amerikai Népszavához írt publicisztikámban szereplő mondatot: “A magyar genetikusan alattvaló” – ezúttal helyreigazítom. Helyesen ilyen mondat nincs. Örömmel értesültem, hogy a holokauszttal kapcsolatban az elmaradt bocsánatkérés ügyében helyreigazítottak mások. Ezzel az ügyet lezártam.”

Kérdés, hogy mindezt az író bírálói elfogadják-e bocsánatkérésként.

A Kossuth-díjat – a cím odaítéléséről szóló törvény értelmében – kormány előterjesztésére a köztársasági elnök vonhatja vissza attól, “aki arra érdemtelenné vált”.

A heves vitát kiváltó írást itt lehet elolvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik