Kultúra

Cseh bestsellerhőst mintáztak Václav Havelről

A könyv főszereplője a korábbi cseh elnökre kísértetiesen emlékeztető férfival folytat képzeletbeli viszonyt. Három hét alatt bestseller lett.

Irena Obermannová Titkos könyv című kötete három hete, a megjelenés óta szerepel az eladási listák első tíz helyezettje között.

Az írónő felkavarta a cseh sajtóban folyó találgatásokat arról, hogy a napló egy Havellel folytatott viszony igaz története-e, vagy inkább marketingfogás.

Irena Obermannova eddigi könyvei önéletrajzi ihletésűek voltak, magán- és családi életéről írt bennük. Új munkájának férfi főszereplője a “Legnagyobb Cseh”, aki sok tekintetben emlékeztet Václav Havelre. A regény a 2010 februárjától 2011 februárjáig tartó időszakot öleli fel, és a cselekmény több ponton is találkozik Havel valós programjával, ráadásul a mellékszereplők között is vannak olyanok, akik a volt elnök környezetében lévő emberekre hasonlítanak, beleértve annak feleségét, Dagmart.

A szerző úgy fogalmazott, könyve nem Havelről szól, hanem az ő legbelső érzéseiről. “A regényben szereplő Legnagyobb Cseh nem Havel, bár őrá emlékeztethet. Kitalált történetről van szó” – mondta az írónő a Tyden című hetilapnak.

Obermannova szerint Havel a megjelenés előtt elolvasta a kéziratot és azt üzente, ez volt “terápiája legjobb része”. A 74 éves drámaíró azonban elhatárolódott Irena Obermannova könyvétől és azt állítja, nem olvasta a könyvet és nem is akarja.

“Abból, amit hallottam, arra következtetek, hogy egy féligazságokkal, hazugságokkal is tűzdelt, szenzációhajhász könyvről van szó, beleértve a magántalálkozóinkról szóló információkat” – nyilatkozta Havel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik