Kultúra

A tévében: Nikola Tesla röptézik Tom Ripleyvel

Médiakritika 1970-ből, őrült fizikus zseni egy sorozatban, utolsó Grand Slam-döntő az idén, egy őrült festő világa és egy erkölcstelen zseni kalandjai - ez vár ma ránk.

Abban az időben még nem ismertük a jelenséget, hogy magyar asszonyok gyűjtenek Isaura felszabadításáért, hogy a Brinkmann professzort alakító Klausjürgen Wussowot megdicsérjük jó német nyelvtudásáért, még nem olvastunk kézzel írt, zavaros fogalmazású, füstszagtól bűzlő szerelmes hitvallást David Hasselhoffhoz, nem láttuk még a Jimmy-hívek tömött sorait a Király temetésén – ezért születhetett meg a szocialista médiakritika egyik zászlóshajója, a tömegkultúrára megbocsájtóan kritikusan pillantó Gyula vitéz télen-nyáron, egy film, melyben egy túl népszerűvé váló sorozathőst meg kell halasztani, ám ezután kitör a népharag. Azt hittük, ez nálunk nem fordulhat elő? Vagy tudtuk, hogy ez nálunk is valóság? 20:05, m1.

A story4-en csak azért ajánljuk Murdoch nyomozó rejtélyeit, mert az egyik karakter benne Nikola Tesla, a rejtélyes fizikus zseni, aki 146 szabadalmat mondhatott magáénak, dolgozott Budapesten a Ganz-gyárban, irtózott mások hajának megérintésétől, rajongott a gyöngy fülbevalókért, lenézte a kövér és nem divatosan öltöző embereket, imádta a galambokat, cölibátust fogadott, kritizálta a relativitáselméletet, ellátott árammal drót nélküli áramforrásból 40 km távolságra lévő villanykörtéket, kísérletezett halálsugarakkal, melyeket egykori legjobb barátján, Mark Twainen akart kipróbálni, végül szegényen, eladósodva halt meg, szóval nem volt unalmas ember. 20:30, Story4.

Nem lesz unalmas a sok eső miatt végül hétfő este 22:00-ra került US Open döntője sem. A hihetetlen meccsen döntőbe jutott Novak Djokovics, illetve a sokkal könnyebb elődöntőn túlesett Rafael Nadal közreműködésével a tavalyi döntő ismétlődik meg, ám most a szerb világelső sokkal esélyesebb, mint a spanyol, elvégre még csak kétszer kapott ki az idén (Nadal már 10-szer, ebből ötször épp Djokovicstól). Meglesz a hatodik is? Vagy kitalál valamit a spanyol stábja? Nem lesz unalmas meccs ez sem, a bizonyítékot az Eurosporton láthatjuk. 

A Nyugat-osok nagy barátja, az őrült festő, Gulácsy Lajos stílusokon átívelő, szimbolista festészetét (melyhez egy egész világot teremtett) mutatta be a KOGART, az erről készült A varázsló kertje című műsort 23:55-kor adja le az m1.

Patricia Highsmith ellenállhatatlan hőse, Tom Ripley már számtalan filmes adaptációban életre kelt, a legtöbben a Minghella-féle A tehetséges Mr. Ripley-re emlékeznek Matt Damonnal a főszerepben, de emlékezhetünk arra az epizódra is, melyben John Malkovich maga alakítja a sármos erkölcsi hulladéktárolót. A Ripley és a maffiózók (az eredeti cím Ripley’s Game) története délolasz tájon zajlik, amikor is a bujkáló Ripley egy neki nem tetsző ártatlan embert akar besározni azzal, hogy ráveszi egy gyilkosságra. Igazi jutalomjáték kicsit későn, 1:10-től a Viasat3-on.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik