Kultúra

A tévében: a nap, amely megforgatta a világot

Bár a mai nap középpontjában a szeptember 11-i terrortámadás áll, lesz magyar színésszel felálló szuperfilm, vígjáték és
Forma-1 is.

vasárnap

Vettel vagy nem Vettel, az itt a kérdés, mert hát Monzában mégiscsak a Ferrari-győzelem lenne elvárható/ildomos/népszerű, de nagyon úgy fest, hogy a Red Bullok fogják a pezsgőt bontogatni itt is. Meglátjuk, 13:35-től az RTL Klubon a Forma-1-es Olasz Nagydíjon.

Ritka, hogy egy hollywoodi szuperprodukció stáblistáján, a rendező Ridley Scott után, Orlando Bloom, Jeremy Irons, Edward Norton és Liam Neeson neve után egy magyar név jöjjön. Csókás Mártoné viszont nagyon is ott van, ez a Mennyei Királyság, jó kis középkori történet (ezeknek ma úgyis divatja van), amelyben a Csókás által alakított Guy de Lusignan összehozza Blomot Eva Greennel. Egy legendás rendező 145 perces filmeposza a keresztes hadjáratok idejéből 19:00-tól az RTL Klubon.

Közel 3000 ember halt meg ma 10 éve rövid idő alatt – Srebrenicában 8000-nél több, de a történelmet nem a matematika irányítja. Ugyanis a World Trade Centerbe csapódó két gép(a harmadik a Pentagonba, a negyedik pedig nem ért célba az utasok hősies ellenállása miatt) okozta sokk által kiváltott nagyhatalmi reakció felért a Pearl Harbour-i támadásra adott háborús belépéssel. A világ megváltozott, új ellenségek keletkeztek, arról nem is beszélve, hogy a terrorizmus elleni harc olyan elsőrendű cél lett a világpolitikában (amit az USA befolyása eléggé alakít), hogy annak örvén Kadhafitól Csecsenföldig sok minden el lett nézve. Világtörténelmi fordulópont volt tehát 10 évvel ezelőtt – remélhetőleg a történelem nem ismétli magát ezen a napon -, két háború, rengeteg szenvedés robbant ki a WTC-támadás miatt, és az egész kitervelője is halott immár. A Szeptember 11: A katasztrófa után ezt a fordulópontot mutatja be túlélők, szemtanúk, szakértők segítségével az m1-en 20:05-től. 

Nia Vardalos a görög és amerikai kapcsolatok elkötelezett ápolója, most épp Hellászba vezeti egy csoport amerikait, akik azonban inkább a tengernél lustálkodnak, mintsem az ősi kultúra iránt érdeklődnének. Az elkámpicsorodott Georgiát Irv (Richard Dreyfuss) arra biztatja, próbálja megtalálni a szerelmet – nem túl magvas történet, de ez egy igazi Vardalos-féle vígjáték a szokásos görögözéssel, a kötelezően szójátékos címmel: Görögbe fogadva. Egy 2009-es gyógyír a válaságban vergődő görögöknek 20:05-től a TV2-n. 

2005 júliusában Londonban is robbantássorozat volt a metróban, 52 ember halálát okozva, és több százat megölve. A biztonságos nyugati világban történt eseménysorozat sokkolta a londoniakat – ebből is táplálkozik a London River című film, amely két távolról érkező, aggódó szülő találkozik gyerekeit keresvén. Az emberi előítéletek és bizalom kérdéskörét körbejáró film 22:10-kor kezdődik a Duna TV-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik