Kultúra

A tévében: népi gyógymódok megszorítások ellen

Bár a politika igencsak, hm, golyószorongató kedvében van, mi felkínálunk pár eljárást, mellyel kissé kiengedhetjük a gőzt.

Emelkednek a jövedéki adók, meggyorsítják az adóbehajtást, mexo-mexo-mexorítás – hát ki ne vágyna egy olyan világba, ahol mindez csak rémálmainkban fordul elő? Egy szép német kórházba, ahol a betegek általában meggyógyulnak, semmi vészhelyzetes vérfürdő, műhiba vagy kapkodás, sehol egy bizarr magánéletű orvos, csak rendes polgári életet élők, sehol az ápolónőhiányos, hálapénzes, omló vakolatos valóság, csak egy zengő hangú orvos (Brinkmann professzor – Klausjürgen Wussow-Bács Ferenc) és Christa nővér, a felesége (Barbara Wussow), meg Udo, a fiuk (Sascha Hehn, igen fiatalon német erotikus filmek sztárja), no meg Hildebrand főnővér… Nézzenek meg egy A klinika-epizódot 19:30-tól a Story4-en, és fogják rá a nyuszira.

Persze van más út is, a valóság nyűgeit s nyilait különböző kerülő utakon is le lehet pattintani magukról, nem véletlen lettek sikeresek az akciófilmek, hisz ott a főgonosz helyébe bele lehet képzelni rengeteg mást is, esetünkben őt Mickey Rourke alakítja és Stavrosnak hívják. Ez a film a Nyerő páros Jean-Claude Van Damme-mal és Dennis “Féreg” Rodmannel a főszerepben – utóbbi már biztos nem illene a fenti kórházsorozat világába, hisz botrányos magánéletéről rengeteget lehetett olvasni a vonatkozó sajtótermékekben. Az RTL Klubon 21:20-tól kezdődő film egyetlen szándékkal érdemes végignézni, hogy kiadjuk magunkból a feszültséget, a főhősök helyébe képzeljük magunkat, és meghúzzuk a ravaszt. 

Ma is lesz egy szeptember 11-re emlékező, előkészülő másor, Az én szeptember 11-ém civil, hétköznapi emberek történeteit meséli el, olyanokét, akik ott voltak, kapcsolatban voltak a katasztrófával. Nem kicsit lehet érdekes pl. annak az ablakmosónak a története, aki épp akkor végzett munkájával a WTC-en, amikor a gép befordult az épület felé. 22:00, National Geographic

A zene is feszültségoldó, és teljesen más dimenziókba tud elvinni, és hát arra is rámutat, melyek az igazán fontos dolgok az életben. Erről is biztosan beszél majd Ránki Dezső, hazánk kettes számú (persze ezen lehet vitatkozni, megosztott első hely, simán első, negyedik stb.) zongoristája, a csendesebb, az inkább csak a zongorára fókuszáló zenész. És persze zene is lesz 23:25-től az m1-en.

Mindig jó hallani olyan történelmi alakokról, akik jellemesek, bátrak, példamutatóak voltak – mert úgy tűnik, a gerinctelenség, elvtelenség előbb-utóbb visszaüt. A lengyel Wallenbergnek állít emléket ez a film, melynek címében ott a személy neve: Henryk Slawik – a lengyel Wallenberg. A náci Németország által megtámadott Lengyelországból mentett Magyarországra (és máshova) zsidókat (akik egy része később sajnos épp magyar csendőri segédlettel koncoltatott fel Kamenyec-Podolszkijban). Egy igaz ember 23:45-től a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik