Kultúra

Éljen a magyar dal [heti koncertajánló]

Kísérleti zenékkel kezdődik, kemény koncertekkel folytatódik, és a magyar dal ünnepébe torkollik a hét.

JEAN-HERVÉ PERON ART-ERRORIST (D) & AHAD, THEME (UK/PL)
Budapest, Merlin, szeptember 5. 20h

Az 1971-ben alakult Faust nemcsak a krautrock stílus létrehozói közé tartozik, hanem nagy hatással volt egy sor más műfaj képviselőire is – Jean-Hervé Peron pedig ennek az együttesnek volt az alapítója, és máig sem vesztett a kísérletező kedvéből. Budapesten most Sőrés Zsolt Ahaddal lép fel, és ugyanezen az estén színpadra áll a talált hangok világától a keleti zenékig megannyi forrásból merítő brit-lengyel Theme is Varga Zsolt és Ahad közreműködésével.

Belépő: 1000 Ft (csak a helyszínen)
Jean-Hervé Peron a Myspace-en

RADARE (D)
Szeged, Garaboncziás, szeptember 5. 21h
Budapest, Szabad az Á, szeptember 11. 20h

A német Radare egy a rengeteg posztmetál zenekar közül, de ezt ők is tudják, így igyekeznek kitűnni a sorból – többek között például azzal, hogy van egy harsonásuk. Hogy a kísérlet mennyire sikeres, azt a korábbi magyarországi próbatermi fellépése után most két „rendes” koncerten is bemutatja a banda: hétfőn Szegeden, vasárnap pedig Budapesten állnak színpadra, és utóbbi alkalommal a kanadai Slates is csatlakozik hozzájuk.

Belépő: Szegeden 700, Budapesten 1000 Ft
Radare a Bandcamp-en

SAMAEL (CH), MELECHESH (ISR), KEEP OF KALESSIN (N)
Budapest, Club 202, szeptember 8. 18h

Három olyan metálzenekar látogat csütörtökön a Club 202-be, amelyek egyaránt rendhagyó és újító zenével váltak híressé. Az alapot mindegyiküknek a black metal jelentette, innen azonban egészen különböző irányokba indultak el: a Samael az elektronikával, a Melechesh a Közel-Kelet zenéivel, a Keep of Kalessin pedig a rendkívül komplex progmetállal keveri a műfajt. A triász Budapesti randevújához a Dark End és a Mirkus melegít be.

Belépő: elővételben 2900, a koncert napján 3900 Ft
Samael a Myspace-en
Melechesh a Myspace-en
Keep of Kalessin a Myspace-en

FRONT LINE ASSEMBLY (CAN), CONJURE ONE (CAN)
A38 Hajó, szeptember 9. 19h

Negyedszázados pályájának első 21 évében felénk se bagózott az EBM egyik legmeghatározóbb képviselője, a Front Line Assembly, most viszont négy és fél esztendőn belül már harmadszor jönnek hozzánk, hogy kárpótolják a régi rajongókat. Eddigi két koncertjük egyaránt különleges volt, és ez a mostani sem lesz kivétel, ugyanis előzenekarként a csapatból hol kilépő, hol visszatérő (jelenleg épp nem tag) kulcsfigura, Rhys Fulber projektje, a Conjure One lép fel.

Belépő: elővételben 3000, a koncert napján 3500 Ft
Front Line Assembly a Myspace-en

A MAGYAR DAL NAPJA
Országszerte, szeptember 11.

Most vasárnap esedékes az immár hároméves múltra visszatekintő Magyar Dal Napja. A Magyar Dal Fővárosa 2011-ben Nyíregyháza lesz, emellett még hat további vidéki és tizenhét budapesti helyszínen, összesen közel negyven színpadon zajlanak majd a koncertek – az ünnep tehát idén is méltónak ígérkezik a hazai könnyűzenéhez.

Részletes program

Ajánlott videó

Olvasói sztorik