Kultúra

Bővült a műemlékvédelmi lista

173 objektum egyedi műemlék lett, míg 4 terület műemléki jelentőségűvé vált.

Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke az újonnan műemléki védettséget kapott objektumok közül kiemelte a budapesti rakpartokat, a Józsefvárosi pályaudvart, illetve a MÁV Északi Járműjavító épületét. A fővárosban a XII. kerületi Szent János Kórház mellett további,   csaknem 50 lakóépület kapott védettséget. Vidéken műemlékké nyilvánították többek között a Győr-Veszprém közötti hegyi vasútvonalat, a budakalászi régi szerb temetőt, a csákvári Gurdi-majort, a derekegyházi Weiss-féle malmot, Győrben a városi uszodát és Cziráky-emlékművet, a söjtöri Lochuk-kúriát és Szerencsen a cukorgyár épületeit.

Műemléki jelentőségű terület lett a miskolci belváros, a budapesti Wekerletelep, valamint a decsi és jánoshalmai településmag.

Teljesen megszüntették azonban a védettséget a Budapest II. kerületében lévő Hűvösvölgyi úti Balázs vendéglőnél és további három budapesti épületnél, valamint részlegesen elvesztette védettségét többek között a csákánydoroszlói Batthyány-kastély, a szigetszentmártoni római katolikus templom, Tiszaderzsen a Borbély-kúria és a veszprémi vízimalom is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik