Kultúra

A tévében: gyilkosságok vetületei és egy vécéüzér

Lesz itt egyetlen ember a földön, állami kivégzés puccstervezéssel és anélkül, lelkiismereti problémák és egy ürülékben utazó csempész.

Első ajánlatunk nagy családban fölnőtt, társasági emberek kevéssé fogják élvezni: a Legenda vagyok című filmben (az 1971-es The Omega Man remake-je) a főhős, Robert Neville az utolsó ember, akit nem irtott ki a halálos vírus. Viszont erre készülnek a New Yorkban és világszerte elburjánzókifejlődő mutánsok, így Neville-nek valahogy ki kéne kísérleteznie a vírus ellenszerét. A főszereplő Will Smith (és a kutyája), a csúf véget ért világ műfajának kedvelői 21:50-kor kapcsoljanak az RTL Klubra. 

2009-ben csúnya véget ért Eduardo Rózsa-Flores (és társai) utolsó kalandja, a bolíviai, elég gyanús körülmények közt létrejött puccs, fegyveres szervezkedés megszervezése. A brutálisan kivégzett magyarok (és az azóta is börtönben lévő Tóásó Előd) történetének nézett utána a tőle megszokott alapossággal és (ha kell) fifikával, szívóssággal az S. Takács András – Cseke Eszter riporterkettős – meglátogatták Tóásót, interjút “loptak” Evo Morales elnöktől, próbálták összerakni a mozaikdarabokat. 22:00, Spektrum, On the Spot – Bolívia.

A pápa Uruguayba készül látogatni 1988-ban. Az egész ország lázasan készülődik, mindenki megpróbálja kihasználni az érkező zarándokok tömegéből fakadó üzleti nyereséget – Beto, a csempész úgy gondolja, hogy az emberi kisdolog és nagydolog lesz a tuti tipp, ehhez nem kell sokat előkészülni, nem kell főzni, termelni, csak elvezetni. És mivel egy vígjátékban vagyunk, sejthető, hogy semmi sem lesz olyan egyszerű, mint amire Bito számít. Ahová a pápa is gyalog jár, 22:10, m2.

Bin Laden halála, mondja a cím, ami alatt persze Oszama Bin Laden kivégzését kell értenünk. Az esemény május elején történt, és már itt is a dokumentumfilm, amely elmondja az elmondhatót az akció körülményeiről, és nyilván az előzményekre is kitér. Úgy tűnik, Amerika elől nem lehet elbújni. 23:00, Discovery Channel

Alfred Hitchcock kissé élvezkedő, a filmjeit (és szereplőit) istenként rendezgető metódusának tipikus eredménye a Meggyónom, melyben egy papnak valaki meggyón egy gyilkosságot. Csakhogy a gyilkosság épp a pap templománál történt, így a rendőrség figyelme a gyónási titok parancsolata miatt őrlődő pap felé irányul. Montgomery Clift, Anne Baxter, Karl Malden főszereplésével egy művészi értelemben tökéletes (tehát) igazi immorális film 0:20-tól a Filmmúzeumon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik