Kultúra

Százmilliókkal segít ki két színházat a főváros

A Mikroszkóp Színpad 36 milliót kap, a József Attila Színház majdnem 400-at.

A Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. részére 34,6 millió forintos támogatást az év végéig történő működtetéshez szavazott meg a fővárosi közgyűlés. A színházban az év végéig még meg kell tartani 25 előadást, különben vissza kell fizetni az állami támogatást. Emellett 1,4 millió forintot négy műszaki dolgozójának elbocsátásának fedezeteként kap a színház. Az intézményben a munkatársak létszámát a működéshez minimálisan szükséges 14 főre csökkentették, az utoljára elbocsátott 4 műszaki dolgozó felmentésének anyagi fedezetét azonban már nem tudta kigazdálkodni a színház.

Később a Mikroszkóp Színpadot valószínűleg a Thália Színházhoz fogják csatolni. A főváros szerint a Mikroszkóp Színpad jövőjét érdemes újragondolni, de erre legkorábban jövő tavasszal kerülhet sor.

A József Attila Színház adósságállományának kezelése érdekében megszavazott 393 millió forintból – a korábbi igazgatói pályázati kiírásban is szereplő – 120 millió forint kamatmenetes kölcsön. A további 169 milliót és a létszámleépítéshez kapcsolódó kiadásokra 104 millió forintot pedig támogatásként bocsát rendelkezésre a fővárosi önkormányzat.

A teátrum élére augusztusban kinevezett Nemcsák Károly már pályázatában jelezte, hogy a színház 120 millió forintos adósságának rendezését az önkormányzat által biztosított kamatmentes kölcsönből oldaná meg, 2012-ben 10 millió, 2013-ban 20 millió, 2014-ben 40 millió, 2015-ben 50 millió forintot törlesztve. Az ütemezés indoka, hogy idő kell a színház új arculatának, közönségbázisának megteremtéséhez.

A fővárosi közgyűlés mostani előterjesztése szerint a pályázati kiírásban szereplő 120 millió forinton felüli minden tartozás rendezése a tulajdonos fővárosi önkormányzat kompetenciájába tartozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik