Kultúra

A tévében: itt A katedrális

A nagyszabású sorozat érkezése mellett láthatjuk James Cameron filmjét, megemlékezést egy nagy művészre és egy nagyszerű forradalmi eseménysorozatra.

James Cameron még az Avatar– és Titanic-láz előtt játszott kicsit az akciófilmmel meg a titkosügynökös filmmel, amihez felkérte közreműködőnek a 80-as évek pár nagyágyúját (1994-et írunk): Arnold Schwarzeneggert és Jamie Lee Curtist, illetőleg a 60-as évekből Charlton Hestont. Ez lett a Két tűz között (az eredeti cím a sokatmondó True Lies, igaz hazugságok), félig játék, félig komoly, igaz hazugság. 21:00, RTL Klub.

Romantikus vígjátékban visszatérő fordulat, hogy két közeli barát, testvér ugyanabba az emberbe szeret bele. De mi van akkor, ha egy fiú és egy lány testvérpár esetében történik mindez? Történetesen előbb a fiú szeret bele Charlotte-ba, majd kicsit később, már a házasságuk után a lány. Hát akkor ezt kell elrendeznie valahogy Heather Grahamnek, Tom Cavanagh-nak és Bridget Moynahannek. mert Ara csak egy van, 21:00, Duna TV

Végre végre! A TV2-n végre jön A katedrális, a 40 milliós, (a TV2 prezentálásában) 4 részes sorozat, melynek túlnyomó többségét itt vették fel Magyarországon. A világhíres Ken Follett-regény feldolgozásában Donald Sutherland is részt vállalt. Igazi bonyolult, szövevényes mese ez a középkor összes kötelező kellékével a kardtól-kereszttől-jogartól kezdve a véres erőszakig és persze a kingsbride-i katedrális épüléséig. Íme egy werkfilm, amely a sorozatban szereplő állatokat mutatja be. 21:25, TV2.

Kondor Béla 2006-ban lett volna 75 éves, de sajnos veleszületett szívelégtelensége 41 éves korában, 1972-ben elvitte. Sokoldalú művész volt, aki írt is, fényképezett is, reneszánsz elme, aki tökéletes rajztudással bírt, kutatta az elődeit. Élete fő szimbóluma a repülőgép volt, mely Ikaroszra ugyanúgy utalt, mint az ember teremtette szabadságra. A 2006-os évfordulóra a KOGART rendezett műveiből tárlatot, erről, és persze Kondorról emlékezik meg a Jelet hagyni című műsor 22:55-kor az m1-en. 

Az 1956-os forradalom kezdetét mindenki október 23-hoz köti, holott már sokkal korábban voltak tömeges megmozdulások az országban, Szegeden is, amikre Marozsán György már 17-én az ellenforradalom szót használta. Az ilyen előzmények történetét mondja el, és egyben a közkeletű ’56-történet kiigazítását is megköveteli Poros László dokumentumfilmje, A szegedi szikra (23:40, Duna TV).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik