Kultúra

Múzeumba viszik az istenszobrokat

A törökországi Nemrut-hegy világörökséghez tartozó istenszobrait az eróziótól, az időjárástól és a turistáktól akarják megvédeni.

Múzeumba szállítják Héraklész, Zeusz, Apollón, illetve Mithrász istenségek szobrait a törökországi Nemrut-hegyről. Az alkotásokat így akarják megóvni a növekvő eróziótól, az éghajlati körülményektől és a turistáktól.

A Kr. e. I. századból származó szobrok a tengerszint felett kétezer méteres magasságban dacolnak az idővel. Az istenségeket ábrázoló munkák I. Antiochus Teos kommagéné király uralkodása idején születtek, amikor az uralkodó úgy határozott, hogy a hellén és perzsa hitvilág összeolvasztásával új vallást alapít. A szobrok mellett található a király síremléke, egy kilenc méter magas szobor, amelyhez két oroszlán és két sas tartozik. Az ókori alkotásokra 1881-ben talált Charles Sester német mérnök.

A szobrokat az elmúlt évszázadokban sok károsodás érte a Nemrut-hegyen uralkodó időjárás viszontagságai – a hideg tél és a forró nyár-, a földrengések és a látogatók miatt. A Törökország egyik jelképének számító különleges darabokhoz évente több ezren zarándokolnak el.

A turizmusért és kultúráért felelős török miniszter, Ertugrul Günay egy tévéműsorban úgy fogalmazott, hogy miután több lehetőséget is tanulmányoztak, a minisztérium úgy döntött, az lesz a legjobb, ha a szobrokat egy múzeumba szállítják, a hegyen pedig másolatokat helyeznek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik