Kultúra

Az amerikai mozinak is betett a hurrikán

Az USA keleti partján pusztító Irene még tovább rontott az észak-amerikai mozik amúgy is gyér forgalmán. A segítség című dráma tartja első helyét.

Az elmúlt hétvégén nyertes A segítség című dráma 14,3 millió dolláros (2,7 milliárd forintos) jegybevétellel őrizte meg vezető helyét. A Mississippi vidékén, az 1960-as években a játszódó történet, amely afroamerikai házvezetőnők és fehér munkaadóik konfliktusát mutatja be, a hétvégén elérte a 96,9 millió dolláros észak-amerikai összbevételt, és várhatóan kedden átlépi a 100 millió dolláros határt.

Bár az Irén (Irene) névre keresztelt hurrikán vasárnapra trópusi viharrá “szelídült”, ez már nem segített az útjába kerülő keleti parti mozikon, amelyek kénytelenek voltak bezárni a vihar idejére. A stúdiók becslése szerint mintegy ezer filmszínháznak kellett csukva tartania kapuját legalább a hétvége egy részére, ami 15-20 százalékos bevételkiesést jelentett.

Augusztus végére gyakran időzítenek olyan filmeket, amelyektől a stúdiók nem várnak nagy kereskedelmi siker, a hétvégén debütált három új film esélyét azonban a természeti csapás még tovább rontotta. A Zoe Saldana főszereplésével készült Colombiana című akciófilm 10,3 millió dollárral a toplista második helyéig jutott, Guy Pearce és Katie Holmes horrorsztorija, a Don’t Be Afraid of the Dark pedig 8,7 millió dollárral a harmadik lett. Az Our Idiot Brother Paul Rudd-dal a főszerepben az ötödik helyen nyitott 6,6 millió dolláros bevétellel.

A Don’t Be Afraid of the Dark az azonos című 1973-as tévéfilm alapján készült, és a történetben apró lények tartanak rettegésben egy családot.  A Colombiana – amelynek bérgyilkos főhőse szülei halálát akarja megbosszulni – a hurrikán ellenére jól teljesített, túlszárnyalva a stúdió előzetes, 8 millió dolláros várakozását.

A hétvégén, amelyen az észak-amerikai mozik összbevétele 88 millió dollár volt – 23 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos hétvégéjén – a toplista 4. helyét A majmok bolygója: Lázadás szerezte meg 8,65 millió dolláros bevétellel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik