Kultúra

Világsztárokat cenzúráznak az interneten Kínában

Mintegy száz dalt, például Lady Gaga vagy a Backstreet Boys számait tilos a kínai zenei portálokon forgalmazni.

A tiltásról szóló hírt a kínai kulturális tárca jelentette be. Szerintük a tilalom célja, hogy “rendet tegyen” az internetes zenei piacon, amelyet meg kell tisztítani “az állam biztonságát és kultúráját sértő” daloktól.

A minisztérium honlapján arra nem tért ki, hogy például a The Edge of Glory, a Hair, a Marry the Night és a Bloody Mary című Lady Gaga-számokra miért vonatkozik az augusztus 19-én életbe lépett tilalom.

A Backstreet Boys, Beyonce Knowles amerikai rhythm and blues énekesnő, a kanadai Simple Plan együttes és brit Take That egyes számai szintén a tiltólistán vannak.

Az ázsiai művészek közül nem kívánatos Csang Huj-mej (Chang Hui Mei) tajvani énekesnő, aki 2000-ben az akkori tajvani elnök beiktatásán elénekelte a tajvani himnuszt. Ezután Kína, amely saját területe részének tekinti Tajvant, ideiglenesen betiltotta az énekesnő koncertjeit.

A kínai hatóságok időnként nem engedélyezik világsztárok koncertezését, vagy előre bekérik engedélyezésre az előadandó dalok listáját. Kínában 2010 óta minden, a zenei honlapokra felkerülő dalt – a hivatalos indoklás szerint részben a kalózkodás elleni harc jegyében –  előzetesen engedélyeztetni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik