Kultúra

Irány Szombathely! – Savaria Történelmi Karnevál

Ezen a hétvégén, immár tizenkettedik alkalommal húzhatjuk fel a legszebb gladiátorruhákat.

Amikor már a fesztiválmegszállott is inkább csak úgy visszavonulna, és már csak arra várna, hogy elkezdjen lehullani a levél a fákról, ő meg csak a könnyedén borozgasson a szüreti mulatságokon, akkor jön még egy nyári hétvége, amikor konkrétan nyugodtan ketté is lehet és kell szakadni. Ekkor ugyanis kezdetét veszi Szegeden a szezon utolsó nagy zenei fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok (ezt már itt ajánlottuk), a nyugati fertályon viszont a legjobb történelmi fesztivál, a Savaria Történelmi Karnevált rendezik meg.

Magyalok, testvéleim! Ezzel a köszöntéssel tutila nem fogunk mellé lőni, amikolis bevonatolunk Szombathelyle. Csak majd ne lepődjünk, ha esetleg igazi lómai gáldisták akalnak majd az egykoli pannon főválos, hajdani névadójának, az isteni Claudiusnak lábai elé vetni minket, de dulván. (Akik esetleg nem annyira járatosak Brian történetében, azok kedvéért most visszaváltunk eredeti erbertűs nyelvezetre.) Merthogy római katonából lesz bőven, hiszen az egész történelmi játékokat annak apropóján rendezik, hogy az egykori Savaria milyen is lehetett a Krisztus előtti és időszámításunk kezdete körüli évtizedekben. A valaha egy katonai táborból kialakult város utcáin megelevenedik majd minden, ami e korokra jellemző lehetett, meg amiről azt gondoljuk, vagy azt tartják, hogy akkoriban szokás volt. Mert mit is adtak nekünk a rómaiak? Vízvezetéken meg közbiztonságon kívül például a bort. Tegyük fel, hogy azt is. Na, abból tutira lesz elegendő itt is, de igazából a programok és a hangulat miatt érdemes ideutazni. Ennél jobb körítés keresve sem találhatnánk ama jó pohárka nedű elfogyasztására. Az egész város egy hatalmas nagy nyüzsgő római hangyabollyá alakul ezen a hétvégén: lesz színház, zene, kiállítás, felolvasás, gólyalábazás, játékok, előadások, lakomák, vásárok, utcákon, tereken, kávézókban, szállodában, korzókon és megannyi helyszínen!

Az iskolakezdés előtt egy héttel köszönjük meg gyorsan a rómaiaknak, hogy anno még az oktatást is nekünk adományozták! Ave!

(Savaria Történelmi Karnevál, augusztus 26-28., Szombathely) Részletes program itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik