Kultúra

Saját filmjüket gyújtják fel a művészek

A tűzáldozatra Tallinban kerül sor, és arra szeretné felhívni a figyelmet,milyen törékeny és tünékeny gondolathordozó a mozgókép.

A nemzetközi alkotók egyperceseiből montírozott filmet csütörtökön este vetítik le a Tallini-öbölben, majd fölgyújtják a vetítővásznat és a lángok közé dobják az egyetlen kópiát. Az egyedülálló filmes performansz címe 60 Seconds of Solitude in Year Zero (60 másodperc elhagyatottság a nulladik évben).

A szerzők: Taavi Eelma, Veiko Öunpuu és a kultikus La Fura dels Baus barcelonai csoport (ez a világ egyik legnagyobb látványszínháza, amely 2009-ben a budapesti Sziget fesztiválon is szerepelt) májusban, a cannes-i filmfesztiválon állt elő a sajátos ötlettel a 35 milliméteres film védelmében. A kezdeményezéssel a művészek arra szeretnék felhívni a figyelmet, milyen törékeny és tünékeny gondolathordozó a mozgókép.

A felhívásra a filmesek egyperces alkotásokkal jelentkezhettek a világ minden tájáról. A mű lehetett önálló egy perc vagy korábbi munkákból részlet, viszont sem direkt muzsika, sem beszéd nem szerepelhetett a 35 milliméteres szalagon.

A rendezők között van a katalán Albert Serra, az egyesült államokbeli Mark Boswell, a japán Naomi Kawase és a francia Philippe Grandrieux, aki 1985-ben a Kincses sziget című film segédrendezője volt.

A 60 rendező egyperceseiből montírozott 60 perces alkotást Európa 2011-es kulturális fővárosában, Tallinban egyedülálló ceremónia keretében mutatják be. A film megtekintésére ez az egy alkalom nyílik majd az öbölben felállított óriáskivetítőn, mivel a bemutató után következik az ősi “tűzáldozat”, amely során a vászon és a film egyetlen kópiája a nézők szeme láttára válik a lángok martalékává.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik