Kultúra

A tévében: Rákosi Tőzsérhez passzol a majmok bolygóján

Magyarokért szurkolhatunk a BL-selejtezőben, a "szomszéd is lehet sorozatgyilkos"-kispolgári elv megvalósul, és csemegézünk Rákosi levelesládájából.

Jönnek a BL-selejtezők visszavágói, a TV2 a Genk-Maccabi Haifa meccset választotta, az ok két magyar, Tőzsér és Köteles, akik a belga csapatban játszanak. Egy meccs esetében mindig fontos, hogy mennyire vagyunk érintettek (emlékszünk Gera és a Fulham nagy sorozatára az EL-ban), de vélhetően egy Benfica-, Arsenal-, Lyon-meccs felülírta volna a nemzeti kapcsolódást. Ám ezek a meccsek szerdán lesznek, a Zürich-Bayern pedig nem volt elég kecsegtető – akárhogy is, akkor most (20:30) minden magyar a Genknek szurkol. Vagy nem.

Egy hete mutatták be, a hétvégén 18 ezer embert érdekelt országosan az új A majmok bolygója előzményfilmje – ma megnézhetjük az utózmányt is, vagyis az első, klasszikus részt 1968-ból. Az egykori modell Charlton Heston alakította Taylor nevű űrhajós időviharba (kedves sci-fi szócska a korból) keveredik, és egy fura planétán köt ki, majmok az urak, emberek ketrecben stb. A Filmmúzeum 21:00-tól adja le a főleg újszülötteknek szánt filmet.

Aki szintén ketrecbe zárna pár embert, főleg a nyárs-, kispolgárokat, az John Waters, akinek szemtelenül összetákolt filmjei már majdnem elég jók ahhoz, hogy elmenjenek egy rendes B-mozinak, de mindig van bennük valami nyugtalanítóan nemtörődöm (a direkt módon polgárpukkasztó dolgok mellett), ami miatt sokan visítva menekülnek előlük. A Titkos gyilkos mama is ilyen nyugtalanító nyugalommal odakent szatíra, alkotója nem akar forradalmat kirobbantani, nem felkiáltójelnek szánja a művét, csak kifejezi léha megvetését – és ebbéli “igyekezetében” remek társara lelt Kathleen Turner személyében, aki a fő- és címszereplőt alakítja. Valahol stilizáció és lustaság határán – 21:55, Viasat3.

Gyerekkoromban Falco nem volt divat, ciki sem volt, de inkább utóbbi lett volna, ha valami. Osztrák popsztár? Németül énekelni? (Nem volt még Rammstein.) Ez az Amadeus ez komoly? Gimnáziumban már persze ciki volt. Aztán Johann Hölzel meghalt a Dominikai Köztársaságban, 40 évesen, autóbalesetben (részegen vezetett), és ez valamiféle kultuszt teremtett neki, amin azóta is sokan barkácsolnak – most épp az RTL Klub a XXI. században emlékezik meg róla (maximalista volt, szerepet játszott, ahonnan nem volt visszaút és a többi bombasztikus közhely), szerintem ez a rajongóknak kevés, de a téma iránt érdeklődő (internetezni nem szerető) tömegeknek első lépésnek jó lesz. 23:15-től.

“Meg lehet-e jobban ismerni egy korszakot, annak valódi arcát, mint azt legjobban visszatükröző kordokumentumokból, esetünkben a mindenható hatalom megtestesítőjéhez, Rákosi Mátyáshoz íródott levelekből.” kérdezi állításba tekerve Móczán Péter, akinek dokumentumfilmje a Rákosihoz 1948-1956 közt írott levelekből válogat. Szerintem igen, még ha nyilván számos érdekes, sőt döbbenetes dokumentumot lehet is fellelni az időszakból. De ha a túlélésnek (vagy akár csak az előremenetelnek, az utazásnak, bárminek) sokszor egyetlen útja volt a hatalommal való levelezés, akkor az ott leírtak a cél érdekében bevetendő eszközök, fogások. Akkor már sokkal inkább a mindenkori hatalom és alattvalók közti viszonyról tud árulkodni ez a nem túl dicsőséges levélváltás, mint épp az 50-es évekről. (Puskás Öcsi köszönőlevele is elhangzik majd, de hogy ez Puskásról – aki Rákositól Péter Gáboron át Gerőig mindenkihez bejáratos volt, és aki rengeteg embernek segített – mond-e valamit, kétlem.) De lássuk meg, mert érdektelen nem lesz a dolog – főleg egy olyan országban, ahol szinte minden családban volt egy ilyen alattvalói levél. 23:20, Duna TV, Levelek Rákosihoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik