Kultúra

Több szenvedély a Downing Streeten

Turner-díjra jelölt képzőművész neoninstallációja díszíti a brit kormányfő székhelyét a londoni a Downing Streeten.

A More Passion (Több szenvedély) című mű Tracey Emin alkotása. A 48 éves művész David Cameron miniszterelnök felkérésére készítette el alkotását, amelyet a napokban a kormányfő hivatalos rezidenciájának falán helyezték el.

Tracey Emin – aki alkotását a brit kormány műgyűjteményének ajándékozta – általában érzelmes üzeneteket helyez el installációin, ilyen például a Vigyázz rám vagy a Megígérem, hogy szeretlek. A Downing Streeten elhelyezett felirat egyszerűen két szó: több szenvedély. A művet egy műanyag lapra helyezték, mivel az épület műemléki védelem alatt áll.

Az üzenettel a művész mindazokhoz – vallási és politikai vezetőkhöz – kíván szólni, akik a kormányfő rezidenciájára látogatnak el.

A The Sunday Telegraph című brit lap szerint az üzenet az épület azon helyiségének külső falán található, amelyet gyakran használnak vendégek fogadására, így valóban sok látogató megnézheti majd.

Tracey Emint 1999-ben Turner-díjra jelölték, amely a kortárs brit képzóművészet legmagasabb elismerése. A művész híres alkotása az a sátor, amelyben azoknak a nevét helyezte el, akikkel együtt aludt.

A Sunday Telegraph kritikusa egyébként úgy jellemezte Emin installációját, hogy az még unalmasabbá teszi az elnöki rezidenciát. Harry Mount szerint a képzőművész azért helyez el hatásos, sokszor rövid üzeneteket a művein, mert sem verbálisan, sem technikailag nem telik több tőle, ám amíg a többi üzenete legalább sokkoló volt, addig a Több szenvedélyben semmi meglepő nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik