Kultúra

Elkezdődött Európa vezető reggae-fesztiválja

Csütörtökön megnyitotta kapuit a Rototom Sunsplash, ahova több mint 200 ezer látogatót várnak.

A szervezők a Marley dinasztia tagjaival csábítják a műfaj kedvelőit, a rendezvény ugyanis idén Bob Marley előtt tiszteleg a zenész halálának 30. évfordulója alkalmából. A 18. Sunsplash fellépői között van az énekes özvegye, Rita, aki vokalista volt a Bob Marley & The Wailers mögött. Koncertet ad Marley két leghíresebb gyereke, Ziggy és Stephen is.

A fesztiválon több mint 300 együttes és DJ szolgáltatja a zenét 6 színpadon, a reggae mellett számos fórum is várja a látogatókat. A társadalmi kérdésekről, az afrikai és karibi művészetről, valamint kultúráról folyó beszélgetésekre várják Shirin Ebadi iráni Nobel-békedíjas jogvédőt is.

A Rototom Sunsplash 2010-ben költözött Észak-Olaszországból Spanyolországba, Filippo Giunta fesztiváligazgató szerint azért, mert a rendezvény eszméi és néhány olasz politikus véleménye nem fért össze. “Azzal vádoltak minket, hogy népszerűsítjük a marihuánát, csak mert kapcsolat van a reggae és a növényt szentnek tartó rasztafári vallás között” – mondta.

A fesztivál nonprofit alapon működik, a bevételeket afrikai, ázsiai és latin-amerikai jótékonysági szervezeteknek adják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik