Kultúra

Mesterségek Ünnepe huszonötödször

Augusztus második felében ismét összegyűlnek négy napra a népművészek a budai Várban.

Ez már a huszonötödik alkalom lesz, hogy így történik, az idei Mesterségek Ünnepe tehát jubileumi rendezvény – de aki megfordult már korábban is a fesztiválon, az tudhatja: külön apropóra nincs nagyon szükség, hogy a hangulat különleges legyen. Ezt az is igazolja, hogy a „szürkébb” években is több mint nyolcvanezer látogató kíváncsi a közel 800 kiállító mesterre, és a kapcsolódó programokra, amik szintén hozzájárulnak az esemény vonzerejéhez.

Az idei év fő témája a viselet és a kiegészítők, amihez kapcsolódóan a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza egy pályázatot is kiírt Tetőtől talpig címmel, azt tűzve ki célul, hogy a jelentkezők hozzájáruljanak a Kárpát-medence hagyományos öltözködési kultúrájának megőrzéséhez és a mai divatba való beillesztéséhez. A kiemelt téma mellett azonban szokás szerint mindenféle mesterség képviselteti magát, vagyis a fafaragóktól és a fazekasoktól a szövőkön és a hímzőkön át a bútorfestőkig és a mézeskalács-díszítőkig mindenki jelen lesz, sőt a Balti államokból is érkeznek mesterek díszvendégként, és a bemutatók mellett a hagyományos kirakodóvásárra is lehet készülni.

Mindeközben pedig a színpadokon délelőttől estig folyamatosan zajlanak a különböző előadások: a közönség bevonásával nagyszabású kézműves foglalkozásokat tartanak, lesz vásári komédia, bábszínház, gyerekprogram, táncház és számos koncert is, amelyek keretében olyan együttesek lépnek fel, mint a Napra, Ferenczi György és a Rackajam, a Parno Graszt, a Makám, a Kaláka vagy az észt Lot Lorien. Ráadásul – mintha ez még mind nem volna elég – az ünnephez csatlakozik a szintén jubiláló, húszéves Borfesztivál is, így aztán a lopózástól a gyerekborász-képzésig még egy nagy adag programmal bővül a kínálat, biztossá téve, hogy négy nap is alig lesz elég arra, hogy mindent lásson és halljon a látogató.

Részletes program
Helyszín: Budavári Palota
Időpont: augusztus 18-21.
Belépő: napijegy 1500 Ft (nyugdíjasoknak és 4-14 éveseknek 500 Ft, négy év alatt ingyenes)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik