Kultúra

Kórházban koncerteznek a Salzburgi Ünnepi Játékokon

Hagyományteremtő kultúrterápiának képzelik el a formabontó stílusáról is híres salzburgi fesztivál legújabb kezdeményezését.

Hétfőn a Salzburgi Ünnepi Játékok rezidens együttese, a Bécsi Filharmonikus zenekar a salzburgi állami kórházban játszik: koncertjük főpróbáját tartják a Szent János Kórház templomában.

Abból kell kiindulni, hogy a beteg emberek nem mennek, nem tudnak hangversenyre menni – hangsúlyozta Josef Schlömicher-Thier orvos, parlamenti képviselő. Úgy vélte, jobb, ha egy üres koncertterem helyett a kórházban, egy megfelelő helyen tartja az együttes a főpróbát.

A neves fül-orr-gégész szerint az a cél, hogy a kórházban legalább négy-hat hetente legyenek ilyen események, az Egyetemi Kórus(Mozarteum) és a salzburgi kamarakórus már fellépett náluk. Hétfőn a Bécsi Filharmonikusok nyári akadémiájának vonós és fúvós muzsikusai működnek még közre a salzburgi Szent János Kórház templomában.

A kórházban a napi rutin során nem mindig könnyű megbirkózni a betegek gondjaival – tette hozzá Josef Schlömicher-Thier, aki szeretné, ha az alkalmazottakat és pácienseket egyaránt elvarázsolná a zene, néhány órára elfelejtenék a bajokat, a félelmeket és a haragot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik