Kultúra

Ajándékba jár Az ötös számú vágóhíd

A Kurt Vonnegut Emlékkönyvtártól jár a könyv azoknak az amerikai diákoknak, akiknek iskolája eltávolította az ellentmondásos regényt a sulikönyvtárból.

A Missouri államban található Republic High School nem találta helyénvalónak a modern amerikai irodalom egyik legnagyobb és legeredetibb írója, Kurt Vonnegut művének jelenlétét az iskolai könyvtárban.

Az intézmény vezetése Wesley Scroggins egyetemi oktató panaszára döntött úgy, hogy eltávolítja Az ötös számú vágóhidat a könyvtárból, Scroggings szerint ugyanis fel kell hagyni az oktatásban olyan művek használatával, amelyek “hamis koncepciót teremtenek az amerikai történelemről és kormányzatokról, vagy a bibliai erkölcsnek és igazságnak ellentmondó elveket tanítanak.”

Vonnegut legismertebb regényének középpontjában Drezda II. világháborús bombázása áll. Ezt az író személyesen élte át. A bombázás legkevesebb több tízezer, de nem kizárt, hogy százezer polgári áldozattal járt. A könyvből mozifilm is készült – akárcsak Vonnegut egy másik regényéből, A bajnokok reggelijéből.

A középiskolai “könyvselejtezés” hírére a Kurt Vonnegut Emlékkönyvtár – amely még csak hét hónapja nyitott Vonnegut szülővárosban, Indianapolisban – úgy döntött, hogy felajánl másfélszáz példányt azoknak a diákoknak, akik a vitatott döntést hozó iskolába járnak, ugyanakkor igénylik a művet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik