Kultúra

Fődíjas lett a Vad Magyarország című természetfilm

Török Zoltán és csapata kapta a fődíjat az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválon.

Az egyórás természetfilm egy rétisas fészekalj mindennapjait és egy fiatal vidra kalandjait mutatja be valahol a magyar mocsarak mélyén.

A Kormos Ildikó rendező vezette zsűri versenykategóriánként külön díjazta az amatőr és a professzionális alkotókat.

A növények és állatok életét bemutató filmek közül a legjobb profi alkotásnak Berta Enikő Nagyvárosi madarak című filmjét választották, míg az amatőrök között Tisza Balázs Insequence című munkája nyert.

A világ tájait bemutató alkotások közül Sós Tibor Legalább medvét láttunk volna című munkája lett a legjobb amatőr alkotás. A profik között Hajdu János a szerbiai Uvac kanyont bemutató filmjének ítélte oda a zsűri az első díjat.

Az etűd kategóriában a két legjobb professzionális filmet Weigert József készítette, az amatőrök között pedig Dancsó Péter lett az első Szüret című művével.

Életmód és környezetvédelem kategóriában a profik között a természetfilm.hu csapata nyert a Fejjel a fajnak című húszrészes tudományos ismeretterjesztő minisorozatával, illetve a Mindentudás Egyeteme 2.0-ra készített alkotásaival, az amatőrök között pedig Vizes élőhelyek jelene. Jövője? címet viselő filmjéért Ternyák Jenőt díjazták.

A máig egyetlen hazai szervezésű természetfilm-fesztiválon – melyet 2005 óta rendeznek meg a Csongrád megyei Pusztaszeren – idén kilencvenöt 2008 után készült alkotást vetítettek le az Árpád-major fűszercsarnokában. Az természetfilmesek – akik között hat határon túli magyar alkotó volt – a legtöbb művet az etűd kategóriába nevezték.

A korábbi esztendőkhöz hasonlóan – amikor több alkotás is született a tiszavirágzásról, a hódtelepítésekről, a keresztes viperákról vagy a darvakról – idén is volt kedvence a természetfilmeseknek, akik közül többen is a Drávaszögben található természetvédelmi terület, a Kopácsi-rét bemutatását választották – mondta el az MTI-nek Csabai Ferenc, a fesztivál szervezője.

*

A fődíjas filmről:
Vad Magyarország – A vizek birodalma

Egész estés természetfilm Magyarország tájairól, állatvilágáról és természethez kötődő hagyományairól, látványos képekkel, szépséges zenével, Kulka János narrációjával.
színes, magyar-német természetfilm, 52 perc, 2011

rendező: Török Zoltán
zeneszerző: Kolja Erdmann
operatőr: Jan Henriksson, Mosonyi Szabolcs, Török Zoltán
producer: Török Zoltán
vágó: Hargittai László
hang: Ola Eliasson, Thomas Weichler

Ajánlott videó

Olvasói sztorik