Kultúra

A tévében: űrvihar, rosszcsont kölkök és felnőttek

Ma nekimegyünk kicsit a családnak, leszámolunk a gyerekekkel, kicsit az emberiséggel is, de csak hogy megállapíthassuk, a klíma itt sokkal jobb, mint a Jupiteren.

szombat

Noha Amerikában a mozi mindig szerette saját határait feszegetni, sosem ették túl forrón a kását, így közelítsünk a Tor-túra című filmhez is, amely a család és a gyerekek intézményét fricskázza (azaz a legszentebb amerikai értékeket), de csak módjával. Pontosabban úgy, hogy az azért ne fenyegesse a nézettség és a bevétel még szentebb értékeit. Arról lenne szó, hogy Nick mindent megtenne Suzanne-ért, akinek két vásott kölyke van. Nick ellenben utálja a gyerekeket, de hogy a nőt lenyűgözze, vállalja, hogy elviszi őket egy hosszú útra. Csakhogy azt túl is kell élni. Egy kis családlazítás 19:30-tól a TV2-n.

Minden relatív – ezt akkor érthetjük meg igazán, ha megnézzük a Szélsőséges világegyetem Űrviharok című epizódját, melyben kiderül, hogy Naprendszerünk bolygóin a földihez képest sokkalta kegyetlenebb természeti csapások történhetnek pl. 17 000 km/h-s szelek és metánesők kíséretében. Tehát amikor panaszkodunk a sok áradás, szárazság, szélvihar, front, esős nyár miatt, jusson eszünkbe, hogy máshol mindez strandidő. Ezenkívül megtudhatjuk, hogy készülnek az űridőjárás-jelentések. 21:00, National Geographic.

Aki továbbra is nevetne, ezt a bekezdést olvassa. Todd Philips újabb vígjátékát láthatjuk a TV2-n, mégpedig a Sulihuligánokat 21:25-től. Ez a film megint csak arról szól, amiről a Másnaposok rendezőjének filmjei általában: hogy kell úgy időt mulatni kellemesen, hogy az a normális társadalomnak kinyissa a bicskát a zsebében, aminek visszacsukását a szereplőknek meg kell oldani. Igazi malac film Luke Wilsonnal, Will Ferrell-lel, Vince Vaughnnal Juliette Lewiszalés egy rakat meztelen nővel. 

De a könyörtelen vadnyugat története is sokakat vonzhat, mivel Clint Eastwood westernje igazi lélektani dráma. Bosszútörténet ez egy nyugdíjas, de reaktiválódott fejvadász és fekete társa részvételével, Toldi estéje, Arany János humora nélkül. De Gene Hackmannel, Clint Eastwooddal, Morgan Freemannel 1992-ből  – ez a Nincs bocsánat 21:30-tól a Duna TV-n. 

Pár napja láthattuk egy dokumentumfilmben, Romániában hogy vált 1966-tól szinte lehetetlenné a születésszabályozás, hogy haltak meg ezrek illegális abortuszokban, hogy tűzte ki a vezér a célt a népességszaporításra, s hogy ez a kikényszerített generáció felnővén hogy adott életet azon gyerekeiknek, akik 1989-ben megdöntötték ezt az eszelős, mindenhova beférkőző, megalázó, erőszakos, elszegényítő, kiszipojozó, kegyetlen diktatúrát létrehozó vezetőt. Ehhez a témához kapcsolódik Cristian Mungiu cannes-i nyertes filmje, a 4 hónap, 3 hét, 2 nap is, amely az új román hullám erejét, generációs jegyét jelképezte, elismerte azt a filmnyelvet, amely általában a valósághoz nagyon alázatosan, mégis kreatívan nyúlva hoz létre valami értékeset, amit azóta is díjak és filmek sora bizonyít. Egy terhes nő drámája valahol Abszurdisztánban 23:00, m2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik