Kultúra

Nem kell tovább ázniuk a Shakespeare-rajongóknak

Fedett épületrészt kap Londonban a nyitott tetejű Globe Színház, amelynek kitartó közönsége eddig gyakran ázott meg előadás közben.

A Jakab-korabeli stílusban készülő épület tervét a Globe csütörtökön hozta nyilvánosságra.

A tervezett kétszintes, galériás színházat – legalábbis alkalmanként – csak gyertyával és lámpásokkal fogják kivilágítani, hiszen Shakespeare drámáiban gyakran szerepelnek ilyen jelenetek.

“Módfelett izgalmas, hogy olyan új tér jöhet létre, amelyben Shakespeare is otthon lenne. Olyan színházat teremthetünk, amelyre késői darabjait, köztük A vihart is írta” – mondta az épületet tervező iroda egyik képviselője.

Az épület kialakításával kapcsolatban sok dolog még nem dőlt el, de annyi bizonyos, hogy “megfelelő szellemiségű” teret szeretnének alkotni. A 320 férőhelyes színház 8 millió fontból (2,5 milliárd forintból) készül, és a Globe reményei szerint már 2013-ban megnyithatja kapuit a közönség előtt.

A Shakespeare színházának mintájára megépült Globe 1997 óta működik. Megálmodója, Sam Wanamaker amerikai színész-rendező, aki a Globe megnyitását már nem érhette meg, mindig is szánt az épület mellé egy Jakab-stílusú színpadot.

Az új színháznak egy ismeretlen egymillió fontot adományozott, de hétmillió fontot még elő kell teremteni a költségekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik