Kultúra

Folkhétvége és Bormustra – ikerfesztiválok Egerben

Augusztus 18. és 21. között Eger duplán fesztiválozik.

A történelmi városban ezen a megnyújtott hétvégén rendezik az Agria Nemzetközi Folkhétvégét és a Bormustrát is, így a Dobó tér és a belváros utcái egybefüggő, és nem mellesleg gasztronómiában is erős zenés-táncos forgataggá változnak az államalapítás ünnepére, illetve az azt körbefogó néhány napra. Minthogy pedig a két rendezvény egyaránt komoly múltra tekint vissza – Folkhétvégéből ez lesz a huszonharmadik, Bormustrából pedig a kilencedik –, abban is biztos lehet mindenki, hogy üresjárat a négy napban egyáltalán nem akad majd.

A Dobó téri nagyszínpad például erősen indít már csütörtökön is: nyitányként görög és török tánccsoportok és népzenészek foglalják el a deszkákat, este pedig a Magyar Állami Népi Együttes is a pódiumra áll, és a szervezők ígérete szerint a szokott módon ezzel egy olyan folklórfesztivál veszi kezdetét, amelynek a közönség is aktív részese lehet. A további programból kiemelkedik a hagyományos augusztus 20-i utcabál és tűzijáték, valamint a zárónap műsora, amelynek keretében a krakkói kórus, a Buszkasi Zenekar és a Kerekes Band is színpadra lép, de mindvégig nívós népzenei programok, táncbemutatók és táncházak várják az érdeklődőket.

A jó esetben nemcsak szórakoztató és felemelő, hanem a közönséget át is mozgató előadások közben pedig a különböző boros események arra is biztosítják a lehetőséget, hogy kicsit megpihenjen az ember. A mintegy 5000 hektáros egri borvidékről 22 termelő vonul ki, és nem is csak kínálják a boraikat, hanem szívesen el is beszélgetnek a látogatókkal – emellett pedig kihirdetik az Egri Csillag legendapályázat eredményét is, és a bőséges italkínálat mellett ételekből sem lesz hiány, mert az egyik helyi étterem látványkonyhával készül. Más szóval tíz ujját, szája szélét, szemét, fülét és orrlyukát is megnyalhatja majd mindenki, aki kilátogat a programokra.

Helyszín: Eger
Időpont: augusztus 18-21.
Belépő: ingyenes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik