Kultúra

A tévében: Igazi és fikciós hősök és antihősök

A magyar foci gazdag múltja és méltatlan jelene találkozik egy meccsen, majd arról kezdünk kiterjedt vitát, hogy ki is az igazi hős.

100 éves a Vasas – ez a meggondolatlanul elejtett mondat sokakat hosszas eszmefuttatásra késztetne Kádár kedvenc csapatáról, a magyar fociról, a magyar sorsról, becstelen brigantikról, igazságtalanságokról, lesekről. Nem, legyen most csak annyi, hogy az AS Roma e kerek évforduló alkalmából “a Fáy utcai stadionba látogat”. A friss szerzemény Bojan Krkic, a legenda Totti, de Rossi és a többiek – hogy mennyire lesznek udvariasak, és a Vasas mennyire tesz ki magáért, meglátjuk. De legalább neki méltó születésnapi meccse lesz, nem úgy, mint a Fradinak, amelynek szerencsétlenségére épp Torgyán doktor elnökségére esett a centenáriuma, és hát nem úgy sült el a dolog, ahogy illett volna (a Dinamo Zagreb jött el, ha jól emlékszem) – de ebből is csak parttalan panaszáradat kerekedne, úgyhogy hagyjuk. A lényeg: 20:10, m1, Vasas-AS Roma

Hős, remek ember, nagyszerű karakter – megszoktuk, hogy a filmek hősei, szélborzolta nők és tökéletes frizurás férfiak, nagy hatású beszédet tartó alakok. De van-e nagyobb áldozatvállalás mondjuk annál, amit Márika vitt végbe? Amikor 11 év szolgálat után a Visky család cselédje (miután a családfőt 22 éves börtönre ítélték) a kitelepítés sorsára jutott családdal tartott, mint “szabad fogoly”, hogy segítse őket? Van-e ennél szebb, mint amikor szabad fogollyá válik valaki? Van-e ennél hősiesebb döntés? Marikával a hetedik gyerek beszélget a Két hét pihenő című dokumentumfilmben 20:55-től a Duna II Autonómián.

Na, itt is vannak, akikről beszéltem: a város felett uralkodó kiskirály drogbáró, két elszánt zsaru, aki szembe akar szállni vele, napszemüvegek, pöpec divat, sztárok Ice-T, Wesley Snipes, ez a New Jack City, a filmvászon hőseinek terepe, Mario Van Peebles színész-rendező filmje, aki maga is eljátszik egy szerepet. Bűn, bünhődés, bosszú, ahogy a filmipar tálalja nekünk. 21:25, Viasat3.

És a másik oldal: a hatalom. Amely mindig be akar költözni a szekrényedbe – miután a tárcádat már kivette albérletnek -, az ágyadba, a fejedbe. Ceausescu elég hatékony volt e téren, erről is szól a Parancsra születtek című dokumentumfilm. 1966-tól kezdve Romániában tilos volt az abortusz, ami rengeteg nem kívánt terhességet, elátkozott és árvaházi felnövésre ítélt gyereket jelentett – no meg illegális abortuszokat, sőt ennek az iparágát. Erről is beszél Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét 2 nap című cannes-i győztes filmje, aminek jó hátteret ad ez az erős dokumentumfilm. Ceausescu amúgy legyőzte az államadósságot is, igaz, ennek ára Európa egyik legrosszabb életszínvonala volt. 22:46, Duna TV

Ha egy kutató megtalálná a függőségért felelős gént, elég nagy szakmai-üzleti sikerre számíthatna (pl. a függőséggyógyító szer kifejlesztése miatt). Persze rögtön sok ellensége és rosszakarója keletkezne, akik el akarnák lopni a találmányát. Nagyjából erről van a szó a Hazugságok hálójában című filmben, ahol a drámai szabályoknak megfelelően egy gyenge és védtelen (de okos) nő a feltaláló (Amande Detmer), és hozzá közel álló férfiak esküdnek össze ellene. 22:55, RTL Klub.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik