Kultúra

Verdák 2. [filmpremier]

Mindenkit más fog meg egy filmből - azt sosem fogom elfelejteni, hogy a Verdák 2. egyik szereplője egy Zaporozsec.

Miután a Verdák jött, látott és győzőtt (azaz, másodikos matek, a bevétel nagyobb, mint a kiadás), érkezik a második rész. Az első epizód zárt és jól körbejárt világa után váltani kellett, és ez a léptékváltás elég nagy lett: világkörülire sikeredett.

Éppenséggel arról van szó, hogy egy verda James Bond 007-es oktánszámú benzint tankolva egy titokzatos bűneset után nyomoz (az egyik főkolompos persze német márka, egy csöpp BMW), míg Villám McQueen és Matuka egy alternatív üzemanyagot népszerűsítő versenysorozat keretében tekeri körbe a világot. A Pixar és John Lasseter elemében van, a japán, az olasz, az angol helyszíneken láthatóan élvekbe mártva csiszolgatták a részleteket (köztük egy LasseTyre nevű gumimárka reklámtábláját), és nemcsak a két történetszál sodródik egybe hamar, hanem feltűnnek a különböző nemzetiségű maffiák is.

Ekkor lép a színre egy hollywoodi nagy költésgvetésű animációs filmben egy Zaporozsec, gyerekkorom legcikibb autója. Ezt is megértük. 

A történet kicsit köhögösen és erőltetetten sodródik egybe, és az ideológiai(környezettudatosság)-lélektani üzenetek is eléggé szervetlenül leffegnek a karosszérián, sőt még azt is megérjük, hogy az elvileg főhős McQueen érdektelen epizódszereplővé válik. Ennek a résznek ugyanis az autó-ogre Matuka a fő alakja, amit nem bánunk, meg hát a látvány, ami elég pöpec, valljuk meg. Úgyhogy összecsirizelt mese ide, elhalványuló főhős oda, a család fejét el fogja csavarni az animált autóvilág körül ezerrel zúzó verdák látványa. És még egy: a magyar szöveg egészen jóra sikeredett.

ajánljuk: ogréknak
nem ajánljuk: elvakult biciklistáknak

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik