Kultúra

A tévében: hasadó elmék, bűnös szerelem

Nemzeti Real Madrid, időtrükkös krimi, Trisztán reloaded, japán horrort játszik Hollywood, és kosárral szoktat le a drogról.

Úgy tűnik, a Duna TV immáron minden megkötés nélkül alakítja műsorpolitikáját, most a nemzeti kultúra erősítésének és terjesztésnek érdekében közvetíti a Hertha BSC – Real Madrid felkészülési meccset. Ennek a fociszeretők örülnek (a gyanakvóbb azért megkérdezi, hogy a magántévék helyett miért az adófizetők pengetnek ezért a meccsért – ahogy Madár bokszmeccséért is). A pettyes 18:00-tól indul 90 perces útjára.

Filmet csinálni a déja-vu élményből? Az Időbűnök anyaga nagyjából ennyi, egy férfi leskelődni kezd, majd hirtelen meglódulnak az események, olyannyira, mintha ismét ott lennénk az egész elején. Mindebből nem költői művészfilm tud lenni, hanem műfaji film, thriller, amelyben egy csipetnyi humor is van. Egy film, ami után mindenkinek jár az agya, hogy hogy is volt mindez. 21:00, Duna TV

A régi kelta mítosz legutolsó feldolgozása – a Trisztán és Izolda, a bűnös szerelem európai alaptörténete Hollywoodból nagyjából így fest a kétezres évek első évtizedének modorában, James Franco és Sophia Myles főszereplésével, Ridley Scott executive produceri atyáskodásával 22:10-től a Story4-en.

A Gothika (nem összetévesztendő a Gótika című, Byronról szóló filmmel) jó kis hollywoodi horror, melybe sikerült megnyerni három világsztárt (és két jó színészt). Matthieu Kassovitz magyar származású rendező eljátszott kicsit a japán kollégák stílusában, ami látványos, de két dolgot nem bír el: a hiteles atmoszféra hiányát és a túlzott színészi játékot. Márpedig (az akkor még a csúcson lévő) Halle Berry ez utóbbit valósítja meg (Penélope Cruz mellett erős a kontraszt), Robert Downey Jr. pedig mindig jó – így is lesz egy félelmetes 98 percünk az RTL Klubon 22:45-től. 

Leonardo DiCapriót már az Ez a fiúk sorsá-ban is szerettük, pedig akkor még tényleg csak egy fiú volt (19 éves, de elment 14-nek is), és az Egy kosaras naplójában már komoly drámai szerep várt rá két évvel később. Underdog-történet ez, vagyis felemelkedés jó alulról, mégpedig eléggé alulról (bandák, drog és külváros) eléggé felülre: Jim Carroll zenész, író, költő a kosárlabda által volt képes kikecmeregni a bűn és a züllés örvényéből, hogy aztán elismert művész lehessen (meghalt 2009-ben). (Ma mintha más lenne a szórend siker, drog, felemelkedés kapcsán.) A film címét is adó könyve pedig óriási siker volt. Őt alakította tehát Leonardo DiCaprio, s ezt mi is láthatjuk ma 23:10-től a Filmmúzeumon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik