Kultúra

„Gyökér, aki mulat!” [heti koncertajánló]

Egy brazil legenda, egy tuareg zenekar és egy szürreális fesztivál is itt van a kanyarban.

POLAR BEAR CLUB (USA)
Budapest, Dürer-kert, július 26. 19h

A hét nyitányaként Budapestre látogat az indierockba torkolló poszthardcore és a mókás promófotók nagymestere, a Polar Bear Club. A pörgős és dallamos zenét játszó bandát amerikai kollégák, a Man Overboard tagjai kísérik aktuális Európa-turnéján, itthon pedig egy hazai csapat, a Szükségállapot is csatlakozik a felálláshoz.

Belépő: elővételben 2500, a koncert napján 3000 Ft
Polar Bear Club a Myspace-en

TINARIWEN (ML)
Budapest, Zöld Pardon, július 27. 20h

Kicsit sem túlzás azt állítani, hogy a Zöld Pardon történetének legmeglepőbb és legérdekesebb koncertjére kerül sor ezen a héten, ugyanis szerdán a tuareg zenészekből verbuválódott, sivatagi bluest játszó Tinariwen látogat el a Petőfi híd lábához. A korábban a Szigeten és a Művészetek Palotájában is megfordult együttest Carlos Santana és Henry Rollins, valamint a U2 és a Radiohead tagjai is a kedvenceik között jegyzik – ennyi neves zenész pedig ritkán szokott tévedni.

Belépő: 1000 Ft
Tinariwen a Myspace-en

ISTEN HÁTA MÖGÖTT, ÓRIÁS
Budapest, A38 Hajó, július 27. 21h

Az Isten Háta Mögött és az Óriás rokonzenekarok, így egyáltalán nem meglepő őket egy színpadon látni. Szerdai, „Együttes intimitás” című koncertjük azonban mégis különleges eseménynek ígérkezik, a két banda ugyanis nem egymás után, hanem egyszerre áll a pódiumra, és hol egyikük, hol másikuk dalait játsszák majd, gyakran egészen új köntösbe öltöztetve a számokat. Előzenekar a Konyha.

Belépő: 500 Ft
IHM a Myspace-en
Óriás a Myspace-en

VESZPRÉMFEST 2011
Veszprém, Szentháromság tér, július 27-30.

Magyarország egyik legszebb barokk terén idén is több napon át muzsikálnak a válogatott zenészek és együttesek a Veszprémfest keretében. Szerdán a Brazília egykori kultuszminisztereként is ismert gitáros-énekes, a bossa novától az afrobeatig számtalan műfajban járatos Gilberto Gil, csütörtökön az acid jazz ismert képviselője, az Incognito és a Nils Landgren Funk Unit, pénteken a Concerto Budapest zenekar és Snétberger Ferenc, valamint az Amadinda, szombaton pedig Mori Kanté játszik.

Belépő: napijegyek 5900-9900 Ft között

XIX. VÁCI VILÁGI VIGALOM
Vác, július 29-31.

Ünnepel Vác is a hétvégén. A tekintélyes múltra visszatekintő Világi Vigalom idén is gazdag programmal fogadja a helyieket és a városba érkezőket: népszerű zenekarok éppúgy fellépnek a Bikinitől Szakcsi Lakatos Béla együtteséig, mint kórusok és helyi bandák, továbbá lesznek kiállítások, könyvbemutatók, valamint gasztronómiai események is.

Belépő: ingyenes
Részletes program

VI. VERÉBFESZT
Csorna, július 29-30.

Jut egy fesztivál Csornára is: a Verébfeszt hatodszor jelentkezik, és megint jó sok punkzenekart tuszkolt a programjába a Prosecturától az Alvin és a Mókusokon keresztül a Rózsaszín Pitbullig, de más műfajok rajongóinak is igyekszik kedveskedni, így lesz például 30Y- és Insane-koncert is. A belépő ára pedig több mint baráti.

Belépő: bérlet 2500, napijegy péntekre 1700, szombatra 2000 Ft
Részletes program

II. ROHAM TRASH FESZTIVÁL
Budapest, Roham Bár, július 29-30.

„The name says it all”, de akad itt egy találó magyar definíció is: a Roham Trash Fesztivál hazánk legszürreálisabb zenekarait gyűjti egybe. Nem is mondunk mást, csak egy fellépőlistát: Flash, Tudósok, Lopunk, Soerii & Poolek, Lyuhász Lyácint Bt., Csermanek Lakótelep, Új Látásmód Fúzió, Tóth Kína, Jakab és Boldizsár, Gazsi Rap Show, KGST Diszkó. Illetve, bocs, a szlogen még fontos: „Gyökér, aki mulat!”

Belépő: két napra 1000, csak szombatra 700 Ft, meztelenül (és 80 éves kor felett) ingyenes
Részletes program

PAUL CROSSMAN AKA GENERAL MIDI (UK)
Budapest, A38 Hajó, július 30. 23h

Paul Crossman még a kilencvenes évek közepén kezdett breakbeatet nyomni, nyugodtan nevezhető tehát a műfaj egyik keresztapjának. Minthogy pedig ennek tetejébe elég kitartó jellem is, mind a mai napig járja a klubokat, és az irányt most épp Budapest felé veszi, hogy az A38 közönségének ölelő karjaiba küldje a ropogós ritmusokat és a basszust.

Belépő: 1000 Ft
General Midi a Myspace-en

Ajánlott videó

Olvasói sztorik