Kultúra

József Attila Színház: nem szakmai döntés született

"A társulatnak vége, csak nem merjük kimondani" - állítja Őze Áron.

A szakmai bizottság Horgas Péter pályázatát találta a legjobbnak, Tarlós István főpolgármester azonban végül Nemcsák Károlyt nevezte ki igazgatónak öt évre. „A bizottságnak javaslattevő szerepe van” – hangsúlyozta közleményében a főváros. Őze Áronnal, a József Attila Színház igazgatói pályázatait elbíráló bizottság tagjával a Színház.hu beszélgetett.

Meglepődtél Tarlós István döntésén, miszerint Nemcsák Károly a József Attila Színház igazgatója?

Őze Áron: Igen is, meg nem is… Amikor Bagó Bertalan, Radnai Annamária, Meczner János és én elkezdtük a munkát, többször rákérdeztünk a fővárosnál, mi a valódi funkciója az általunk alkotott szakmai bizottságnak és lényeges-e, hogy milyen véleményt adunk. Mivel jelenleg a fővárosnak nincs kulturális bizottsága, felmerült bennünk, hogy némiképp „helyettesíthetjük” ezt a testületet. Megtudtuk, hogy végül Tarlós István főpolgármester úr dönti el, ki a nyertes. Innentől kezdve úgy éreztük, kisebb a súlyuk a megállapításainknak. Ettől függetlenül teljesítettük a feladatunkat, mindenkit keményen faggattunk, az aggályainkat próbáltuk eloszlatni és hangsúlyozom: kizárólag szakmai alapon emeltük ki Horgas Péter pályázatát.

… Már a pályázati kiírást is ellentmondásosnak tartottuk, hiszen elképesztően kevés pénzt ajánl fel, ugyanakkor irreális elvárásokat támaszt, majdnem egy Nemzeti Színház repertoárjának megtervezését várja el. Erre felhívtuk a főváros figyelmét, akárcsak arra, hogy el kellene dönteniük, valóban akarják-e ezt a színházat, vagy egy csökkentett üzemmódú épületet szeretnének, erős társulat nélkül. OLVASSON TOVÁBB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik