Kultúra

Fekete Zaj a Mátrában

Augusztus első hétvégéjén érdekes fordulatot vesz a fesztiválszezon.

Erre a pár napra – pont mielőtt jönne a legnagyobb durranás – átveszik az irányítást a kisebb, és talán kevésbé könnyed, de semmiképpen sem kevésbé tartalmas és szórakoztató fesztiválok. Ahogy arról már esett szó, az ország déli részén az Ördögkatlant tartják ekkor, de jut egy rendezvény északra is, mégpedig az immár hagyományosnak mondható Fekete Zaj, amely korábban is rendhagyónak számított a fesztiválok sorában, idén pedig még korábbi önmagára is ráígér.

Az összejövetel különlegességét egyrészt a helyszín adja, a koncerteket ugyanis a szokásosnál jóval szebb és békésebb környezetben, Mátrafüredtől nem messze, a tengerszint felett 536 méterre fekvő Sástó partján, a Mátra-kempingben tartják. Másrészt a programok is kiemelik a Fekete Zajt a többi nyári rendezvény közül, hiszen a névhez méltó módon leginkább sötét hangulatú, vagy legalábbis éjszakai zenék szólnak a fesztiválon – e kereteken belül azonban bármi elképzelhető az elektronikától a metálon át a folkig, és idén lesz is minden, mert a program színesebb, a fellépőgárda pedig illusztrisabb, mint bármikor.

A prímet egy norvég és egy amerikai együttes viszi, amelyek egyaránt egy-egy vezéralakot és néhány kísérőzenészt takarnak: az észak-európai figura Kristoffer Rygg, azaz Garm, csapata pedig a black metaltól az elektronikus zenéig jutott Ulver, az amerikai pedig a 16 Horsepowerben megismert David Eugene Edwards, aki az alternatív countryt játszó Wovenhand élén érkezik újra hazánkba. Mellettük felvonul még az Anathemából ismert Danny Cavanaghot is soraiban tudó brit banda, a Leafblade, az ír énekes-dalszerzőnő, Lisa Cuthbert, a román Negura Bunget, hazai részről pedig többtucat további zenekar a modern progresszív rockot játszó Turbótól a psychobillyben utazó Voodoo Allenen és a posztrockos Pozvakowskin át a doomcore és a death metal határán egyensúlyozó Nadirig.

A gazdag zenei felhozatal azonban természetesen nem minden, hiszen a koncerteken kívül is számos elfoglaltságot lehet majd találni a helyszínen: a fesztivál területén megtekinthető lesz Kocsis Eszter Kihalt állatok kertje című kiállítása, a Sástón csónakázni és horgászni is van lehetőség, a környéken pedig a mátraaljai várromoktól a közeli településeken át a Kékestetőig számos kirándulócélpont is található, és nyári bobpálya is működik. Aki tehát szerethetőnek tart egy komoly koncertekkel súlyosbított idilli nyaralást, annak mindenképpen érdemes szabaddá tenni ezt a hétvégét, és becélozni a Mátrát.

Részletes program
Helyszín: Mátrafüred-Sástó
Időpont: augusztus 4-6.
Belépő: bérlet 9500, napijegy 5000 Ft

Ajánlott videó

Olvasói sztorik