Kultúra

A rettenetes gorilla hajnala [heti zeneosztás]

A lemezipar uborkaszezonosat játszik, de van egy csomó ingyen hallgatható zenénk RHCP-től a Nirvana-tribute-ig.

Letölthető:
SPIN PRESENTS NEWERMIND – A Tribute Album

Szeptemberben lesz húszéves a Nirvana klasszikus albuma, a Nevermind. Ebből az alkalomból készül természetesen egy ötlemezes újrakiadás is exkluzív dalokkal, BBC rádiós felvételekkel, és egy eddig sosem látott koncert-DVD-vel, de a SPIN magazin már most elkezdi az ünneplést egy tribute-albummal, amelyen Kurt Cobain kedvenc zenekarai és fiatal bandák nyomják végig az egész anyagot. Egy szépséghibája van csak a dolognak: a lemez egyszerűen hallgathatatlan. Nyitásként például a Cobain által nagyon kedvelt és fel is dolgozott Meat Puppets antiénekese, Curt Kirkwood szanaszét gyalázza a Smells Like Teen Spiritet, aztán Butch Walker elvicceli az In Bloomot, majd a Midnight Juggernauts leköpködi a Come As You Are-t, és ezután is sorjáznak a rosszabbnál rosszabb felvételek. A skála a lo-fi rettenetektől a vicces-szvinges Nirvana-átiratokat idéző paródiákig tart, és tényleg annyira elkeserítő az egész, hogy a Titus Andronicus középszar Breedje már-már jónak tűnik, pedig egyáltalán nem az. Oké, hogy ingyen van, de azért valami minimális értéket képviselhetne ez a kiadvány.

A lemez a SPIN Facebook-oldaláról tölthető le lájkolás után.

Meghallgatható:
RED HOT CHILI PEPPERS: The Adventures of Rain Dance Maggie

Itt az első RHCP-szám az új gitárossal, Josh Klinghofferrel, lehet támadni, lehet védeni. Az eddigi tapasztalatok alapján természetesen inkább az attak megy, de hát így szokott ez lenni – és ezt valószínűleg Klinghofferék tudják a legjobban. Amúgy – ha számít – a dal egyáltalán nem rossz: napfényes, nyávogós, kedélyes kis darab, és kifejezetten jól illik a Chili életművébe, amennyiben nem gondolja úgy az ember, hogy az csak az első néhány lemezből, vagy ne adj isten kizárólag a Blood Sugar Sex Magikből áll.

Meghallgatható:
FLYING LOTUS: Lullaby / Heave (n) mix 2

Az ügyeletes szuperproducertől, Flying Lotustól épp nemrég mutattunk be egy online ritkasággyűjteményt, de ő szinte köpi magából az újabbnál újabb szerzeményeket, úgyhogy most megint itt van, mégpedig két nemrég született, és ezidáig ismeretlen dallal, amelyek vagy szerepelnek majd a jövőre megjelenő új albumán, vagy nem. Ettől függetlenül mindenképpen érdemes meghallgatni őket, mert a szokásos nívót azzal együtt is hozzák, hogy így magukban messze nem olyan izgalmasak, mint egy komplett FL-lemez.





Meghallgatható:
JAY-Z & KANYE WEST: Otis

A hiphop nagykutyája és kis hercege már sokat dolgozott együtt, tavaly pedig beígérték első közös EP-jüket, a Watch the Throne-t is, amiből azóta nagylemez lett. Az Otis ezen az augusztus 1-jén megjelenő anyagon szerepel, és a címével nem árul zsákbamacskát, ugyanis teljes egészében egy Otis Redding-hangmintára épül – méghozzá meglehetősen érdekes módon.


Meghallgatható:
TV ON THE RADIO: Will Do/Caffeinated Consciousness Remix

Két remix került fel a TV on the Radio Myspace-oldalára: a New York-i zenekar új lemezéről a Will Do című dalt Mylo, a Caffeinated Consciousnesst pedig a Das Racist gondolta újra. Előbbi egy egyszerű, de nagyszerű elektropopos átirat, kicsit olyan, mintha egy régi számítógépes játék zenéjére énekelne rá valaki, míg utóbbi kis túlzással egy új szám, aminek príma a szövege („pitchfork.com, I don’t even read that”), egészében nézve viszont kevésbé emlékezetes.

A remixek a TV on the Radio Myspace-oldalán találhatók.

Meghallgatható és letölthető:
M83: Midnight City

Hurry Up, We’re Dreaming címmel októberben új lemezt jelentet meg a túláradóan romantikus elektropopot játszó M83. Az album első dala, a Midnight City már hallgatható és tölthető is, és meglepő módon arra enged következtetni, hogy az őszi dupla lemez túláradóan romantikus elektropopot rejt majd. Ez persze nem feltétlenül baj.



Meghallgatható:
DIMEBAG DARRELL, PHIL ANSELMO, YEAN YSEULT: Dawn of the Horrible Gorilla!

A Pantera 2004-ben elhunyt gitárosa, Dimebag Darrell és a csapat énekese, a jelenleg a Downban és az Arson Anthemben érdekelt Phil Anselmo 1992-ben, a White Zombie-val közös turnéjukon átittak egy éjszakát az előzenekar basszerével, Sean Yeulttal, majd leültek egy négysávos rögzítővel meg egy dobgéppel, és összeraktak egy számot. Yseult csaknem 20 év után rátalált a felvételre, így immár mindenki meghallgathatja a meglehetősen elmebeteg, néhol még a Primus dalainak rajzfilmes hangulatát is felidéző számot, amelynek nyilván nem véletlenül lett az a címe, hogy „A rettenetes gorilla hajnala”.

A dal Sean Yseult Soundcloud-oldalán hallgatható meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik