Kultúra

A tévében: tévedések és véletlenek

Valóban megtörtént a tíz csapás? Fel lehet venni véletlenül egy bérgyilkos fizetését? Mi szép lehet a szegénységben?

A nyári munkavégzés sokaknak maga a pokol, így a nyári munkavégzés heti kezdőnapja, azaz egy hétfői munkanap felér a bibilai tíz csapással. Ezért teljesen logikus, hogy A bibliai tíz csapás: Az első katasztrófák című ismeretterjesztő filmben megismerkedjünk azon régészeti expedíció eredményeivel, amely azt kutatja, megtalálhatóak-e a tudományos nyomai a hírhedt egyiptomi bibliai csapásoknak. Elöljáróban legyen elég ennyi: meg. A többi 21:00-tól a National Geographicon.

De gondoltunk a szabadságon bágyadókra is, ők romantikus komédiát kapnak, nem is rosszat, a főszerepben a “pités” Jason Biggs (a hangya-gatya témakörből kitörendő látható volt Woody Allen-, Kevin Smith-filmekben is), aki elvesztette élete szerelmét, ezért meggyőződése, hogy ő már aztán sosem lesz szerelmes. Figyelem, lelövöm a poént, aki nem akarja tudni, takarja le a következő öt betűt a képernyőn: de lesz. Ezt kissé hosszabban meséli el a Randi az oltárnál című film 21:00-tól az RTL Klubon. 

De nemcsak szerelmi téren nevethetünk ma este, aki a feketébb humort kedveli (most kihagytam egy poént a napolajjal), az az elég jól csengő Nicolas Cage-Dennis Hopper-Lara Flynn Boyle hármas által összehozott Amikor egy bérgyilkos is több a soknál (erőltetett) című vígjátékkal lesz megelégedve. Egy frissen leszerelt tengerészgyalogos munkát indul keresni, még nem sejti, hogy hamarosan összekeverik egy bérgyilkossal, és a kezében ott lapul a(z el nem végzett) munka díja. A mázlinak az a szépséghibája, hogy nemsokára feltűnik a valós bérgyilkos is. Jó kis ökörködés 1992-ből a Viasat3-on 21:25-től. 

De elő tudjuk mindezt adni komolyan is, drámai zenével, némi vérrel, feszültséggel, vagyis thriller-formátumban. A sértettek virtigli sztárok (a filmben, de névtelen színészek játsszák őket), akiket a gonosz paparazzik nem hagynak élni, szó szerint. A halálos kimenetelű zaklatás után a fősztár Rambóra vetközik, és lőni kezd. A Paparazzi című film tehát arra a mindenkiben könnyen felhorgasztható érzésre épít, ami a motoron tülekedő, piaci légy fotósok láttán érezhetünk, majd másnap szépen megvesszük-klikkoljuk a képeiket. De hát az ember bonyolult teremtmény. 22:10, Story4 (adalék a bonyolultsághoz). 

És végezetül térjünk vissza a bibliai hangvételhez, szegény írek nyomorognak Amerikában egy lepusztult bérházban, de a gyerekek boldogok a színes világ láttán – ez az alaphelyzete az Amerikában című filmnek, amelyet Jim Sheridan, az írek ügyének hűséges és elhivatott képviselője követett el (A bal lábam és Az apám nevében is az övé). Egy kis szentimentalizmus a hűvösebb estére – 23:20, RTL Klub.

Kérdésünk: Kinek az izmos felsőteste látható a cikket illusztráló fotón (kis segítség: nem Lara Flynn Boyle-é)?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik