Kultúra

Ljubimov végleg búcsút int a Tagankának

Hosszas vonakodás után az orosz színházi óriás végül mégis elhagyta az általa alapított világhírű moszkvai színházat.

Jurij Ljubimov világhírű orosz rendező ezúttal végérvényesen elhagyta az általa 1964-ban alapított s azóta vezetett, nem kevésbé világhírű moszkvai Taganka színházat.

Jellemző a tény drámai voltára, hogy az Interfax hírügynökség a hírt szombaton hajnalban 0:42 órakor tette közzé.

A rendező ugyan benyújtotta felmondását az illetékes moszkvai önkormányzathoz, és ott hosszas győzködés után el is fogadták, de mint szombaton hajnalban kiderült, Ljubimovnak 15-én éjfélig még lehetősége lett volna visszavonni felmondását. Olyannyira remélték visszatérését, hogy az önkormányzat illetékesei éjfélig ügyeltek várva őt, noha Moszkvában nyáron pénteken mindenki elmegy a dácsára.

Egy illetékes elmondta: Ljubimov nem élt a lehetőséggel, s ezért most végleg megszakadt munkaviszonya a Tagankával, amelynek igazgató-főrendezője volt. Ez azt is jelenti, hogy az önkormányzat kénytelen napokon belül intézkedni utódlásáról, hogy a színház működni tudjon.

A Tagankán belül már régóta súlyos feszültségek dúltak, de a nyilvános botrány akkor tört ki, amikor egy prágai vendégszereplésen a színészek véletlenül megtudták, hogy a vendéglátók honoráriumot fizettek a színháznak, s kérték belőle részüket. Ezt némi veszekedés árán megkapták ugyan, de Ljubimov és magyar felesége, Katalin Ljubimova (Koncz Katalin) közhírré tette, hogy a társulat szégyent hozott az orosz színházművészetre.

Jurij Petrovics Ljubimov túlélte dicsőségét, nagyságát és rettegettségét. Túlélte a cenzúrát és azt, hogy a cenzúra elleni harchoz szükséges volt a nagyság és a rettegettség. Ennyi az egész. Csak az a furcsa, hogy ennyi ideig elhúzódott a történet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik