Kultúra

Dalol az egész város – utcazene-fesztivál Veszprémben

Kis kitérő következik az elvonulós-sátrazós zenei bulik sorában: jön a Veszprémi Utcazene Fesztivál.

És milyen jó, hogy jön! Persze nincs baj a hagyományos zenei fesztiválokkal sem, sőt azt sem szeretnénk állítani, hogy az idén tizenegyedszer megrendezésre kerülő esemény egyszerűen attól jó, hogy más, mint a többiek. Hasonlítgatni ugyanis igazából nem is kell semmilyen más programhoz, csak tudni kell róla, és ott kell lenni, mert jól van kitalálva, és még annál is jobban működik. Hogy mi ennek az oka? Nos, egyszerűen annyi, hogy a név nem hazudik: ez itt tényleg egy utcai fesztivál, amin igazi utcazene (is) szól.

Ez utóbbit húsz zenekar szolgáltatja, akik előzetes válogatás után kerültek be a rendezvényre, és egymillió forintos díjért versengve muzsikálnak – na meg azért, hogy kijussanak az egyik legnevesebb európai utcazene-fesztiválra, a Ferrara Buskersre. Ez már önmagában is elég nagy svungot ad a bulinak, és a közönség szokta is venni a lapot, a húsz csapat és előadó azonban csak töredéke a teljes programnak. Az általuk belakott színpadok mellett ugyanis felállítanak néhány pódiumot a „profiknak” is, azaz idén név szerint olyanoknak, mint a Kiscsillag, a Hollywoodoo, a Hősök, a Punnany Massif, a Vad Fruttik, a brazil Célia Mara vagy a német Tape Five – és lesznek olyan helyszínek is, ahol beszélgetésekre, táncbemutatókra és gyerekprogramokra kerül sor.

Az egésznek a tetejébe pedig még ott a várban a nagyszínpad is, amely ugyan – a többi helyszínnel ellentétben – belépőköteles, viszont meg is éri az árát, ugyanis olyan előadókat fogad, mint a spanyol származású, de olasz zenét játszó Tonio Carotone, a Németországba született, de tiszteletbeli jamaicainak számító Gentleman, a venezuelai Desorden Publicó, a mexikói Los de Abajo és az olasz Roy Paci. Nos, kell még valakit győzködnünk? Na ugye.

Részletes program
Helyszín: Veszprém
Időpont: július 13-16.
Belépő: ingyenes, kivéve a nagyszínpadot, ahova a bérlet elővételben 3500, a helyszínen 4500, a napijegy pedig 1500-2000 Ft-ba kerül

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik