Kultúra

Micimackó [filmpremier]

“Csacsi öreg medvém” visszatért, az egész pereputtyal együtt. És persze megint hihetetlen kalandokba kerül az egész társaság.

Ennél nagyobb klasszikus húzónév nincs – lehet, hogy a Verdákkal több lánytekintet a jutalom középsőben, a Transformerses póló pedig nagyobb elismerést vált ki nagycsoportban (hogy Pókemberről már ne is beszéljünk), de Micimackó egységes és egyetemes barátja minden gyereknek 0-tól 50 éves korig. Az 1977-es Walt Disney-filmfeldolgozás is ugyanilyen népszerű (a youtube-ra feltöltött magyar szinkronos darabjai másfél év alatt 2-300 000-res nézettséget produkáltak), ráadásul remek a magyar szöveg. Erre a Disney most kijött egy hasonló filmmel.

Folytatásnak nem lehet hívni, inkább az “újabb kalandok” megnevezés lenne a pontos, viszont ugyanazzal a technikával készült, ami örvendetes, hisz a Milne-Disney alakok csak a régi, angolos környezetben működnek. A Százholdas Pagony rejtekeiből olykor a Micimackó című könyv betűire vándorol a történet, amit szintén jól ismerünk (pl. Tigris megmentésének történetéből).

A mese? Kicsit vékonyka lett, de a Micimackóban nem is a történet a legfontosabb, hanem a karakterek – Micimackó csekély értelme, Nyuszi aggodalmaskodásai, Malacka félelmei, Tigris hebehurgyasága, öntudata és éntudata, Kanga és Zsebibaba nagy szíve, Bagoly tudálékoskodása, Füles búskomorsága. Ezekből, ezek megnyilvánulásaiból én kicsit többet is elviseltem volna (a fordítás nyelvi szintje elmarad amúgy az 1977-esétől), de a lényeg ettől ugyanaz marad: a gyerekek szívesen fogadják majd rég látott barátaikat. 

Ajánljuk: vérbeli pagonylakóknak
Nem ajánljuk: a robotos-háborúzós mesék rajongóinak

Winnie the Pooh – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 69 perc, 2011, rendező: Don Hall, Stephen J. Anderson, író: Alan Alexander Milne, zeneszerző: Henry Jackman, operatőr: Julio Macat, producer: Peter Del Vecho, Clark Spencer, szereplők: narrátor: John Cleese, Jim Cummings (Micimackó / Tigris hangja), Travis Oates (Malacka hangja), Craig Ferguson (Bagoly hangja), Tom Kenny (Nyúl hangja), Peter Cullen (Füles hangja), Wayne Knight (Papa Heffalump), Gilbert Gottfried (Marley), forgalmazza a Forum Hungary

Hazai bemutató: 2011. július 7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik