Kultúra

A turné [filmpremier]

Ismét egy történet a posztjugoszláv polgárháborúból vígjátéki köntösben kitömött tigrissel és "szíriuszi szerbek"-elmélettel.

Sorra érkeznek a Jugoszlávia végnapjaiban játszódó történetek, háborús visszaemlékezések. A Besa – az adott szó még más történelmi korban mondja el a ma és a régmúlt konfliktusait, a Cirkusz Kolumbia már a polgárháború kitörésekor játszódik, A turné pedig 1993-ban, a háború legerőszakosabb évében.

Egy belgrádi társulat próbál egy darabot ímmel-ámmal, amikor egy kollégájuk elcsábítja őket: a frontvonalakhoz közel kéne játszani civileknek és a seregnek, jó kis mellékesért. A kaland persze elfajul, a társulat hamar a harcoló alakulatok között találja magát egy aknamezőn, de a Balkánon valahogy mindent túl lehet élni – még ha nem is mindenkinek. Az üzenet egyértelmű, sőt több, szinte már szemtelenség a háború vs. kultúra értékpár kijátszása (lásd még háborúban hallgatnak a múzsák). Az embertelen harc (és főleg a testvérharc) ténye mintha a mai napig érthetetlen lenne, mintha a mai napig nem értenék déli szomszédaink, miért támadtak egymásra szomszédok, régi ismerősök. 

A film humorosabb vonulata erősebb, mivel a színészi tematikából fakadnak abszurd szituációk – jugoszláv indiánfilmek főhőse hogy lesz egyik vagy másik nép nemzeti színésze. Üde színfolt, hogy megismerkedhetünk a “szerbek a Szíriuszról jöttek”-féle elméletekkel is – a rendező nem bánik kesztyűs kézzel népe félkegyelműivel. Akik sajnos a polgárháború alatt hivatalos pozíciókba is kerültek. A film szándékai, igénye nagyobb elismerést érdemel, mint maga a film, amely elég közepes alkotás minden szempontból. Még ha bátor is. 

Ajánljuk: az élet abszurditását értékelőknek
Nem ajánljuk: elvakult szerb/horvát/bosnyák/albán stb. szélsőségeseknek-szimpatizánsoknak

 

Turneja – színes, feliratos, szerb-boszniai vígjáték, 102 perc, 2008, rendező: Goran Marković, forgatókönyvíró: Goran Marković, zeneszerző: Zoran Simjanović, operatőr: Radoslav Vladić, producer: Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, vágó: Snežana Ivanović,szereplők: Dragan Nikolić (Miško), Mira Furlan (Sonja), Jordan Kičić (Lale), Josif Tatić (Zaki), Tihomir Stanić (Stanislav), Jelena Đokić (Jadranka), Slavko Štimac (Đuro), Vojislav Brajović (Ljubić), Emir Hadžihafizbegović (Danilo), Svetozar Cvetković (Hinurg), forgalmazza a Vertigo Media Kft.

Hazai bemutató: 2011. július 7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik