Kultúra

Jókedv, vidámság, lazaság a sógoroknál – Nova Jazz & Blues Nights

Zenei fesztivál Soprontól cirka 40 kilométerre, Wiesenben és az osztrák fővárosban, Bécsben.

Van egy szabadtéri színpad Ausztriában, a magyar határtól néhány kilométerre. Itt nálunk alig néhányan ismerik az 1976 óta működő wieseni színpadot, pedig azon már több sztár lépett fel, és több fesztivált rendeztek meg, mint ahány kolbászfesztivál volt az elmúlt 30-35 évben Magyarországon. A minden nyáron legalább négy-öt több napos bulival jelentkező wieseni szervezőbrigád mindig kitesz magáért, nincs olyan nyár, hogy ne hoznának el egy-egy fesztiválra legalább négy vagy öt olyan fellépőt, akit a régióban csak náluk lehet meghallgatni. Az elektronikus zenétől, a rockig, metálig, nem elfeledkezve a jazzről és a bluesról sem.

Ezen cikk apropója pedig pont ez utóbbi két stílus lesz, mivel fesztiválok tekintetében hazánk ugyan elkezdett felzárkózni, ám mintha ezen a területen akadna még némi hiányérzet. Itt speciel nem annyira a mennyiségre, mint inkább a minőségre célzok.  Wiesenben ugyanis az itthon is mindenki által ismert hatalmas jazz-, és blueszenészek mellett fellépnek azok is,  akik amúgy világhíresek, vérprofik, újítóak, frissek, de hozzánk valamiért nem jutnak el, sőt még a zenéjükkel sem feltétlenül tudunk itthon találkozni, hacsak nem vadászunk ilyesmire.

Ezen a nyáron a július 23-24-i hétvégére tervezett Nova Jazz & Blues Nights lesz a fórum, ahol belekóstolhatunk a mai külhoni mainstreambe. Sajnos Amy Winehouse visszatérése a színpadra, majd visszatérése a bulvár címlapokra – és ennek egyenes következményeként a turné lemondása – keresztülhúzta a szervezők számításait, akik így a második napi koncerteket áthelyezték a kultikus bécsi Arenába, ezért maga fesztivál ugyan két napos maradt és egy kicsit utazni kell a második napi fellépőkért, de az egész nagyon megéri.

A klasszikus értelemben vett wieseni jazzfesztivál (tehát az első nap) koncertjeinek sorát a Mo Horizons Soundsystem kezdi meg a délutáni órákban és varázsol azonnal hatalmas vidámságot, hogy aztán a Budapesten is mindig teltház előtt játszó, az elmúlt évszázad és a jelen kor zenéinek keveréséből létrejövő ütős jazz/swing/funkkal  operáló, osztrák Parov Stelar Band pörgesse még feljebb a hangulat-potmétert. És még mindig csak kora délután lesz ekkor, szóval, jöhet majd utána a Manu Dibango & Soul Makossa Gang, vagyis a szaxofon és a lüktető afrikai ritmusok szintén kicsit funkosra, de mindenképp vidámra vett formában. Eztán pedig az igazi nagy nevek: a húsz éve működő Jestofunk és a hatalmas hangú CeCe Rogers, aztán az újításaival, átdolgozásaival, saját dalaival, lendületes zongorajátékával és egyedi hangjával bárkit tapsra és kurjongatásra bíró Jamie Cullum, valamint a soul/r’n’b jelenkori varázslóasszonya Erykah Badu- Borzasztóan erős, vidám, és az önfeledt szórakozást garantáló program ez.

 

 

Akinek ez sem elég és kér még, az másnap tényleg utazzon át Bécsbe az Arenába, ahol pedig először napjaink Franciaországának két fiatal felfedezettje, a pimasz Benjamin Duterde vezette Ben L’oncle Soul, majd pedig a varázslatos hangú, utcazenéléssel befutó, Zaz lép a színpadra.

 

 

Őt követi a már kicsivel régebb óta zenélő nigériai születésű, a zenéjében az afrikai gyökereit és az Európában tanultakat zseniálisan keverő énekes-gitáros dalszerző Keziah Jones. Az egész fesztivál zárásaként a pályáját egy hiphop duóban kezdő soul énekes, Aloe Blacc lép színpadra, hogy a Glastonbury közönsége után minket is megénekeltessen kicsit I Need A Dollar című slágerével.

 

 

Szóval jazz/blues/soul/funk/r’n’b rajongók, és nyitott zeneszeretők: irány Wiesen és Wien!

 

NOVA JAZZ & BLUES NIGHTS

Helyszín: Wiesen és Bécs, Arena

Időpont: július 23., július 24.

Belépő:  július 23., Wiesen – 55 euró (parkolással és kempinggel)

július 24., Bécs, Arena – 35 euró

Ajánlott videó

Olvasói sztorik