Kultúra

A világ legnagyobb Krisztus-szobra Horvátországban?

A riói Megváltó Krisztus szobornál is nagyobb, 39 méteres alkotás megépítését tervezik Splitben. A polgármester állná a költségeket.

A szobor az elképzelés szerint a város fölé magasodó 180 méter magas Marjan-domb tetején épülne meg, mondta a horvát tévének a dalmát tengerparti város polgármestere.

Zeljko Kerum polgármester, aki Horvátország egyik leggazdagabb embere, azt mondta, hogy a Krisztus-szobor megépítésének költségeit ő maga állná, az a városnak semmibe sem kerülne. A talapzatot nem számítva a riói óriás Krisztus-szobor 38 méter magas, a Swiebodzin nyugat-lengyelországi határvárosban tavaly emelt hasonló alkotás pedig 36 magasra nyúlik fel.

Zeljko Kerum hozzátette, reméli, hogy a városi tanács többsége támogatni fogja azt a korábbi kezdeményezését is, hogy a spliti tengerparton állítsanak föl egy Horvátország néhai elnökének, Franjo Tudjmannak szentelt emlékművet. A polgármester pártja, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) támogatja a tervet, míg az ellenzék közölte, egyetlen kormányfőnek sem kellene emlékművet állítani a tengerparton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik