Kultúra

Bemutatták a legnagyobb restaurált cseh filmklasszikust

A digitálisan helyreállított Markéta Lazarová című film 1967-ben készült.

Frantisek Vlacil fekete-fehér történelmi filmdrámájára sokan tekintenek minden idők legjobb cseh filmjeként. Az alkotást sikeres bemutatkozása után két évtizedre betiltották, és csak a kommunista rendszert megdöntő 1989-es bársonyos forradalom után kerülhetett ki ismét a dobozából.

A Karlovy Vary Filmfesztivál volt az egyik kezdeményezője a Markéta Lazarová, valamint a cseh filmművészet további számos fontos filmje digitális felújításának. A restaurációs költségeken a filmfesztivál, a CEZ energetikai vállalat, a fesztivál állandó partnere és a cseh Kulturális Minisztérium osztozott.

A tervek szerint mintegy kétszáz alkotást állítanak helyre, ezek közül elsőként a Markéta Lazarová készült el. A munkálatokat a Cseh Nemzeti Filmarchívum felügyelte, amely egy kópiát és a film eredeti negatívját is átadta a felújításhoz.

A restaurált film szombati fesztiválvetítésén Magda Vásáryová, a produkció egykori szereplője is megjelent.

A Markéta Lazarová Vladislav Vancura regénye nyomán készült. A középkorban játszódó alkotás a feudális nemesi családok közötti küzdelmeket eleveníti fel egy földesúr elrabolt lányának történetén keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik