Kultúra

Transformers 3. [filmpremier]

Két és fél óra tömény gépzaj és fémcsattogás, plusz a filmtörténet legtöbb robbantása.

Első ránézésre úgy tűnik, a gigantikus költségvetésű szuperprodukcióiról ismert Michael Bay képes volt überelni minden eddigi robbantós akciófilmet és sci-fit. Ha a Transformers 3. utolsó egy órájában nem robban fel valami három másodpercenként, akkor egyszer sem.

A megalomán rendező okosrobotos sagájában az emberbarát Autobotok és a hataloméhes Álcák újabb összecsapása a Holdon elrejtett titkos energiaforrás köré szerveződik. Mellesleg a történelem is átíródik: az Apollo 11 Holdra szállásának oka anno a földönkívüliekkel való kapcsolatkeresés volt. Az Álcák azonban most már az emberi fajt sem kímélik, ha saját birodalmuk újraépítése a cél, tehát végveszélyben a Föld.

A film első másfél órájában nyomon követhetjük, ahogy Sam Witwicky (Shia LaBeouf) munkát keres, új barátnőjét, Carlyt (Rosie Huntington-Whiteley) lenyúlni készül annak gyanús főnöke (Patrick Dempsey a Grace klinikából), a színes pozitív és a fémszínű negatív robothősök néha összecsapnak, a Holdról Földre menekített régi fővezér, Őrszem meg feléled.

Ám az utolsó egy órában következik az igazi truváj: Chicago leamortizálása, mely során a látvány és a zaj ural mindent. Felhőkarcolók dőlnek romba, megszámlálhatatlan épület, út és autó zúzódik le, siklóruhás emberek potyognak helikopterekből, és nem akar vége szakadni az elképesztő CGI-trükköknek. Ennyi muníciót talán még sosem lőttek ki a filmtörténet során.

A szexi női főhős, Megan Fox kikerült a buliból, mert Hitlerhez hasonlította a nehéz természetű rendezőt. Őt most egy fehérneműmodell helyettesíti, a vártnál jobban, de a kémia a szerelmespár között a nullához konvergál. Azért valódi színészi játékot is kapunk az első két részben is szerepelt John Turturrótól, és további kiváló Coen-színészek is feltűnnek: Frances McDormand és John Malkovich.

Gigantikus, csillagközi gépkasza ez, kérem. Maratoni vizuális orgia, semmi más, de annak nagyon ütős.

Kinek ajánljuk?

A sorozat rajongóinak, és azoknak, akik tudni akarják, hol tart ma a CGI-technológia.

Kinek nem ajánljuk?

Zajérzékenyeknek, fémallergiásoknak, magvas gondolati tartalomra vágyóknak.

Transformers: Dark of the Moon – színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 154 perc, 2011. Rendezte: Michael Bay. Szereplők: Shia LaBeouf (Sam Witwicky), Rosie Huntington-Whiteley (Carly), Peter Cullen (Optimus Prime hangja), Josh Duhamel (William Lennox), Hugo Weaving (Megatron eredeti hangja), Leonard Nimoy (Sentinel Prime eredeti hangja), John Malkovich (Bruce), Patrick Dempsey (Dylan), Frances McDormand (Marissa Faireborn). Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai premier: június 29.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik